Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Uskoro AR ratovanje u stilu Minority Reporta
Članak
Objavljeno: 11.05.2015. 16:06

Mixed Reality 

VIDEO: Uskoro AR ratovanje u stilu Minority Reporta

Budućim će bitkama upravljati generali koji će koristiti tehnologiju proširene stvarnosti BAE Systemsa.

VIDEO: Uskoro AR ratovanje u stilu Minority Reporta

Britanski inženjeri tvrtke BAE Systems, u suradnji sa znanstvenicima Sveučilišta Birmingham rade na sustavima koji će vas odmah podsjetiti na filmove poput Minority Reporta i razne "forenzičke" TV serije koje indiciraju da se ovo već koristi u praktičnoj primjeni, no to baš i nije tako.

Ukratko rečeno radi se o proširenoj stvarnosti ili AR-u, koji vam omogućuje da pomoću projekcija, na stakla vaših prozirnih naočala dobivate interaktivne holograme kojima potom upravljate gestama u zraku. 

Obzirom da je BAE Systems tvrtka koja najvećim dijelom proizvodi napredne oružane sustave za britansku, američku i australsku vojsku, jasno je da njihova AR tehnologija neće služiti za održavanje poslovnih prezentacija ili igranje. Njihov sustav koji nazivaju Mixed Reality, namijenjen je vojnim zapovjednicima, generalima, kojima će pomoći u vođenju bitaka, direktnim 3D pogledom na hologramsku bojišnicu i interaktivne jedinice koje se na njoj nalaze.

BAE Systems AR x

To znači da će vođa neke operacije u svojem AR svijetu premještati jedinice, raspoređivati ih za napadačke ili obrambene zadaće, slati u napad, dodjeljivati im topničku ili zračnu potporu, organizirati akcije izvlačenja i poduzimati slične taktičke i strateške radnje. Sve to će obavljati u realnom vremenu, a sustav će prepoznavati njegove komande koje izdaje virtualnim jedinicama kojima barata "u zraku", te izdavati zapovjedi časnicima na terenu.

Dakako, to pomalo podsjeća i na SF roman/film Enderova igra, te stvara slične moralne dvojbe, jer dok general u sigurnosti zapovjednog bunkera igra AR "igru", jedinice kojima upravlja ginu u stvarnom životu. Dakako, to nije ništa novo, jer su generali i do sada tako funkcionirali "analogno", pa su zavaljeni u naslonjač i s čašom žestice u ruci, gurali makete jedinica po karti, temeljem čega su niži časnici slali zapovjedi vojnicima na terenu.

BAE Systems navodi da se trenutno razvijaju 2 različita vojna AR sustava, Portable Command Centre koji funkcionira na način koji smo opisali, te Waearable Cockpit koji se sastoji od letačkog šljema s AR projekcijama, koji umjesto pogleda izvan zrakoplova kakav nudi šljem Lockeed Martina o kojem smo nedavno pisali, donosi hologramske komande, virtualne ekrane i slične 3D vizualizacije pred oči pilota.

BAE Systems AR

Sve je ovo lijepo, ali mi bismo više voljeli da dva generala zaigraju neku video igru u kojoj će tijekom bitaka stradati tek poneki piksel. 

Izvor: BAE SystemsVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->