Nalazite se
  • Pop Tech
  • NASA testira koncept neobičnog električnog zrakoplova
Članak
Objavljeno: 17.03.2015. 14:32

LEAPTech 

NASA testira koncept neobičnog električnog zrakoplova

Eksperimentalno krilo opremljeno električnim motorima vozi se na kamionu u NASA-inom centru.

NASA testira koncept neobičnog električnog zrakoplova

NASA tvrdi da je na putu stvaranja električnog zrakoplova koji će postati budućnost avijacije. Mada nam njihov koncept pod nazivom LEAPTech djeluje pomalo smiješno zbog uskih krila opremljenim s 18 malih motora, ovdje se uopće ne radi o šali, posebice stoga što se NASA za razvoj tog projekta udružila s dvije privatne zrakoplovne tvrtke.

Prije nego što naprave čitav zrakoplov, znanstvenici i inženjeri će provesti seriju testova s krilom od kompozitnih ugljičnih vlakana, na kojem se nalaze mali motori na pogon litij-željeznih fosfatnih baterija. Krilo je pričvršćeno na krov specijalnog kamiona, pomoću kojeg će se testirati pri brzinama do 112 km/h.

Nakon tih zemaljskih testova, krilo će se pričvrstiti na Tecnam P2006T zrakoplov kojim će upravljati testni piloti, a nakon toga će započeti kompletiranje električnog zrakoplova za koji kažu da će predstavljati budućnost avijacije.

Leaptech krilo

LEAPTech krilo je izumila tvrtka Joby Aviation, a potisak svih motora i propelera ravnomjerno povećava protok zraka preko krila, čime se, kako navodi NASA, "omogućuje drastično povećani uzgon". Svaki motor je zasebno kontroliran računalom, što omogućuje inženjerima precizno kontroliranje brzina za postizanje optimalnih performansi.

Čitava ta tehnologija u konačnici donosi smanjenje veličine krila i smanjuje otpor, što pruža veću učinkovitost, veće brzine, mirniji let i manju buku. Novi koncept istovremeno ne utječe na druge performanse, pa za uzlijetanje i slijetanje LEAPTech zrakoplov koristi iste brzine i dužinu piste kao i tradicionalni avioni.

Ovaj koncept je dio NASA-inog velikog plana tranzicije zrakoplovstva na avione s električnim pogonom, do čega bi po njima trebalo doći kroz idućih deset godina. 

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->