Nalazite se
  • Pop Tech
  • Laser pretvara smeđe oči u plave za 20 sekundi
Članak
Objavljeno: 13.03.2015. 10:03

Stroma Medical 

Laser pretvara smeđe oči u plave za 20 sekundi

Trajna promjena boje očiju iz smeđih u plave koštat će vas 36.254 kn.

Laser pretvara smeđe oči u plave za 20 sekundi

Do sada smo već mogli vidjeti brojne vrste modifikacija i uljepšavanja naših tijela, uključujući tetovaže, piercinge, povećanje grudi, liposukcije, pa i neke ekstremne varijante poput ugradnje komada metala pod kožu kako biste na glavi dobili klingonski kranijalni greben. Quapla'!

Među popularnijim modifikacijama je i promjena boje očiju, za što se obično koriste leće, no privatna klinika Stroma Medical koju je osnovao američki oftomolog dr. Gregg Homer, svojim klijentima nudi trajnu metodu promjene smeđih oči u plave laserskom operacijom u trajanju od 20 sekundi, koja će vas koštati 5.000 dolara (36.254 kn).

Ovaj kirurški zahvat temelji se na istraživanjima koja datiraju još iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je ustanovljeno da su smeđe oči zapravo plave koje imaju sloj pigmenta pod nazivom melanin koji prekriva šarenicu. Taj pigment očima daje smeđu boju apsorbirajući najveći dio svjetla koje pada na oči.

Kirurški postupak dr. Homera koristi laser kako bi uništio melanin, pa kada se to učini, otkriva se lijepo plavo oko i tu je uglavnom sva mudrost procedure, o kojoj više detalja možete saznati na poveznici izvora ovog članka.

"Kada uklonite pigment, svjetlost može ulaziti u rožničku stromu, odnosno u mala vlakna koja izgledaju poput žbica na kotaču bicikla u osvijetljenom oku, a kada se svjetlo rasipa, ona reflektira natrag samo najkraće valne duljine i to je plavi kraj spektra", navodi dr. Homer.

stroma

Mada čitava procedura traje samo 20 sekundi, potrebno je proteći nekoliko tjedana da se pacijentove oči pretvore iz smeđih u plave, jer je toliko potrebno tijelu da nakon operacije ukloni melanin uništen laserom.

Što se tiče sigurnosti ove procedure, valja navesti da Homer još nije dobio dozvolu da zahvat obavlja u SAD-u, pa Stroma Medical to radi u Meksiku i Kostarici, no navodi kako je do sada operirao 37 pacijenata i nitko se nije požalio na bilo kakve popratne pojave.

Valja naglasiti da su neki drugi medicinski stručnjaci upozorili, kako bi nakon duže vremena pacijenti nakon ove operacije mogli postati osjetljiviji na razne očne bolesti, posebice na glaukom, jer uništeni pigment u nekim slučajevima može povećati krvni tlak blokiranjem odvodnih kanala. 

Gotovo smo sigurni da to neće omesti ljubitelje invanzivnih modifikacija da se dodatno uljepšaju plavim okicama, bez obzira na sve rizike, kao što je to slučaj i sa svim drugim procedurama.  

Izvor: Stroma Medical

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->