Nalazite se
  • Pop Tech
  • Kava koju je kreirala umjetna inteligencija
Članak
Objavljeno: 21.04.2024. 16:22

Kaffa Roastery 

Kava koju je kreirala umjetna inteligencija

Finski proizvođač kave koristio je AI za stvaranje idealne mješavine kave.

Kava koju je kreirala umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija se ugurala u još jedno polje ljudske djelatnosti, kreiranje idealne mješavine kave za finski brend i pržionica Kaffa Roastery iz Helsinkija.

Kava pod nazivom AI-conic je nastala tako kada je Antti Merilehto, osnivač finske tvrtke Elev Consulting i dugogodišnji konzument Kaffa Roasterya, došao na ideju da se za stvaranje nove mješavine koristi umjetna inteligencija. Tu ideju je rekao čelnicima Kaffa Roasterya koji su se odmah zapalili i krenuli s njim u realizaciju.

AI-conic+visu

 

Korištenjem velikih jezičnih modela za koje kažu da su slični ChatGptu-u i Copilotu, Elev i Kaffa su zatražili od umjetne inteligencije da im složi kavu u kojoj dominira brazilska sorta kave Fazenda Pinhal, nakon čega je AI kreirao mješavinu s četiri vrsta zrna, za koju je procijenio da bi najviše odgovarala ukusu ljubitelja kave u Finskoj, zemlji u kojoj se konzumira najviše kave (12 kg) po glavi stanovnika godišnje u svijetu. 

"AI kava" sadrži sorte zrna iz četiri države, odnosno Brazila, Fazenda Pinhal: 40%, Etiopije, Geruke: 10%, Kolumbije, San Lorenzo: 25% i Gvatemale, La Bolsa: 25%.

Prije puštanja u prodaju Kaffa je provela testiranje među stručnjacima i svojim klijentima koji su se složili da je AI-conic najbolja kava koju su ikada kušali.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Kaffa Roastery
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->