Nalazite se
  • Pop Tech
  • Astronauti dobili naočale za gledanje pomrčine Sunca
Članak
Objavljeno: 08.04.2024. 16:24

NASA 

Astronauti dobili naočale za gledanje pomrčine Sunca

Bez ovakvih naočala nitko ne bi smio direktno gledati u Sunce ako želi sačuvati vid.

Astronauti dobili naočale za gledanje pomrčine Sunca

Osim tijekom kratke potpune faze potpune pomrčine Sunca, kada Mjesec potpuno zaklanja Sunčev sjaj, nije sigurno gledati izravno u Sunce bez specijalizirane zaštite za oči za promatranje Sunca.

Tijekom posjeta sjedištu NASA-e u Washingtonu 19. ožujka 2024., astronauti Stephen Bowen, Frank Rubio, Warren Hoburg i astronaut Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan Alneyadi, pozirali su za fotografiju noseći solarne naočale "Eclipse glasses", odnosno naočale specijalno dizajniranje za gledanje pomrčine Sunca prema međunarodnom standardu ISO 12312-2.

5685_5685-1

Valja naglasiti da Eclipse naočale nisu obične sunčane naočale koje nisu sigurne za gledanje u Sunce koliko god bile tamne. Eclipse naočale su sigurne za gledanje jer su tisuću puta tamnije od najtamnijih sunčanih naočala, a NASA kaže da ne odobrava niti jednu vrstu sunčanih naočala.

S druge strane, ako pomrčinu snimate fotićem ili kamerom, ili je želite gledati dalekozorom, postoje specijalni solarni filtri koji se pričvršćuju na prednju stranu. U tom slučaju ne trebate nosit Eclipse naočale, jer će vas ti filteri u potpunosti zaštititi od oštećenja očiju.

Valja naglasiti da iz Hrvatske nećete moći gledati današnju pomrčinu jer će iz Europe biti vidljiva samo djelomična pomrčina i to na Svalbardu (Norveška), Islandu, u Irskoj, na zapadu Velike Britanije, sjeverozapadnim dijelovima Španjolske i Portugala, Azorima i Kanarskim otocima, no zahvaljujući NASA-i i za to imamo rješenje.

NASA će danas u 19:00 sati po našem vremenu imati direktni prijenos pomrčine Sunca pa posjetite ovu poveznicu ako želite koristiti njezine "oči".

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->