Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.09.2015. 11:16

WAQ Index 

Urinj ima najzagađeniji zrak u Hrvatskoj

Mapa koja u realnom vremenu prezentira kvalitetu zraka ukazuje da Zagreb i Sisak imaju dobar zrak.

Urinj ima najzagađeniji zrak u Hrvatskoj

Zagađenost zraka u svijetu predstavlja veliki problem u mnogim velikim industrijskim gradovima, pri čemu prednjače gradovi na istoku Kine, u kojima zrak vrlo ozbiljno ugrožava zdravlje, pa i živote njihovih stanovnika.

Ako vas zanima kakva je situacija u gradu u kojem vi živite, možete se konzultirati sa Svjetskom interaktivnom mapom zagađenosti zraka, koju je izradila kineska tvrtka aqicn.

Prema tekstu objavljenom na njihovoj web stranici, aqicn je surađivao s 68 država širom svijeta kako bi napravio mapu, a podaci se konstantno prikupljaju u realnom vremenu s 5.800 "feedova". Također navode kako u svijetu postoji oko 18.300 poznatih mjernih postaja, dok se na mapi za sada objavljuju podaci s njih 8028.

Oznake kvalitete zraka

Podaci koje prikupljaju mjerne postaje odnose se na količinu lebdećih čestica promjera manjeg od 2,5 μm (PM2,5), koje predstavljaju mješavinu organskih i anorganskih tvari, teških metala i sitnih čestica prašine. Zbog male veličine prodiru i zadržavaju se u donjim dišnim putovima te uzrokuju upalne promjene i smanjuju otpornost na alergije i infekcije.

zagreb zrak

Zbog značajnog utjecaja na zdravlje ljudi, koncentracija PM2,5 je jedan od najvažnijih pokazatelja onečišćenja zraka. Emisija PM2,5 je u najvećoj mjeri posljedica izgaranja krutih i tekućih goriva u stacionarnim i pokretnim izvorima.

Sisak kvaliteta zraka

Kao što možete vidjeti u priloženim slikama, usprkos uvriježenom mišljenju mnogih građana, Zagreb, pa čak ni Sisak, prema WAQ indeksu (World Air Quality Index) nemaju loš zrak (ili barem nisu imali u trenutku dok smo gledali mapu), dok je najzagađenije mjesto u Hrvatskoj Urinj pokraj Rijeke, u kojem se nalazi INA-ina rafinerija.

Urinj kvaliteta zraka

Dakako, teško nam je reći koliko su ovi podaci točni, odnosno koliko je pouzdan sustav kineske tvrtke, posebice kada se radi o našim krajevima, pa bismo voljeli da se o ovome očituje naše Ministarstvo okoliša, pa i turizma, obzirom da se Urinj nalazi na području Kvarnera, a i domaće službe koje prate stanje zraka bi mogle reći koju riječ o tome.

Valja naglasiti da se situacija stalno mijenja u realnom vremenu, pa su tijekom proteklih nekoliko dana, vrijednosti zagađenosti zraka u Urinju varirale između podnošljivih 76 i opasnih 155 bodova indeksa. Očito je da se tijekom vikenda zagađenost smanjuje, dok se tijekom radnog tjedna količina PM2,5 čestica povećava uslijed povećane industrijske proizvodnje i drugih čimbenika koji doprinose izgaranju krutih i tekućih goriva.   

Rezultate mjerenja kvalitete zraka u realnom vremenu, možete pratiti putem poveznice izvora ovog članka. 

Izvor: World Air Quality Index

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->