Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Usisivač za ćišćenje smoga u Rotterdamu
Članak
Objavljeno: 03.08.2015. 11:07

Smog Free 

VIDEO: Usisivač za ćišćenje smoga u Rotterdamu

Nizozemski dizajner želi svojom patentiranom tehnologijom čistiti gradove od zagađenja smogom.

VIDEO: Usisivač za ćišćenje smoga u Rotterdamu

Svi znamo koliki je problem zagađenja smogom u velikim gradovima, posebice u Kini, Meksiku i Indiji, gdje s vremena na vrijeme vlasti oglašavaju uzbune i preporučuju stanovnicima da ne izlaze izvan kuće.

Niozozemski dizajner Daan Roosegaarde i njegov tim stručnjaka, koristi patentiranu ionsku tehnologiju kako bi izgradio, te u jednom parku u Rotterdamu postavio, prvi toranj za čišćenje smoga iz zraka. Taj toranj u osnovi predstavlja najveći usisivač na svijetu, te je sposoban očistiti 37,5 milijuna kubičnih metara zraka dnevno. Kakjo je to zamišljeno, možete vidjeti u ovom videu.

Time će se u rotterdamskom parku stvoriti "smog free" zona, a nakon toga je u planu da se tehnologija proširi čitavim svijetom. Kako bi privukao pažnju javnosti, Roosegaarde je pokrenuo kampanju na Kickstarteru, unutar koje nudi specijalni nakit izrađen od čestica smoga.

1763-5594-image

Stoga će oni koji uplate 50 eura, dobiti Smog Free Cube kockicu veličine 8,4 x 8,4 mm, napravljenu od kompresiranih čestica smoga, izvučenih iz 1000 m3 zraka, dok ćete za 250 eura dobiti čelični prsten sa Smog Free Cube kockicom, a za 400 eura dugmad za manšete.

2005-6195-image

Roosegaarde kaže da su ove unikatne kockice vrijedne kao dijamanti, a svi koji će ih nositi u obliku nakita biti će svjesni da su doprinijeli čišćenju zraka od smoga.

Krajnja ideja projekta je da se u svim gradovima u svijetu šire Smog Free zone, te da se čim šira javnost uključi u globalni Smog Free Movement pokret. 

Izvor: Kickstarter

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam