Nalazite se
  • Pop Tech
  • Top za bušenje Zemljine kore
Članak
Objavljeno: 27.07.2015. 13:03

HyperSciences 

Top za bušenje Zemljine kore

Shell je uložio milijun dolara u top koji će bušiti tlo u potrazi za geotermalnom energijom.

Top za bušenje Zemljine kore

Osim fosilnih goriva, utroba našeg planeta sadrži još jedan veliki i puno zdraviji energent, geotermalnu energiju. To je toplinska energija koja se stvara u Zemljinoj kori polaganim raspadanjem radioaktivnih elemenata, kemijskim reakcijama, ili trenjem pri kretanju tektonskih masa. Količina takve energije je tako velika da se može smatrati skoro neiscrpnom, pa se prema tome svrstava u obnovljive izvore energije.

Mada ima velike prednosti pred drugim energetskim rješenjima, glavni problem u njezinom iskorištavanju su ograničene lokacije na kojima se može iskorištavati, jer se može crpiti samo ukoliko se ne nalazi preduboko, te ukoliko je tlo dovoljno mekano da se može bušiti. Ovisno o području na kojem se želi doći do geotermalnog izvora, cijena jedne bušotine se procjenjuje između 5 i 20 milijuna dolara.

Tvrtka HyperSciences patentirala je sustav koji ne koristi klasične bušotine sa svrdlima, već se temelji na svojevrsnom topu pod nazivom "ram accelerator" koji na pogon plina uzastopno ispaljuje projektile u tlo brzinom od 2 km/s, koji sve što pogode vaporiziraju i potom usisavaju i izbacuju izvan bušotine. Time se na znatno brži i jeftiniji način dolazi do geotermalnog izvora na dubinama do 3,2 km, koji se potom može iskoristiti za gradnju geotermalne elektrane.

HyperSciences

Za razvoj ove tehnologije zainteresirale su se i mnoge energetske tvrtke, među kojima i naftni gigant Shell, koji projekt financira s inicijalnim milijunom dolara.

Moramo priznati da nam se uopće ne dopada novi ultranasilni način crpljenja resursa našeg planeta, no HyperSciences tvrdi da ovo Zemlji ne može naškoditi, jer je ta invazivna metoda puno manje štetna po naš planet od klasičnih naftnih bušotina. 

Izvor: Phys.org

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam