Nalazite se
  • Zdravlje
  • Medicinska narukvica koja detektira napade
Članak
Objavljeno: 10.03.2016. 16:53

Embrace 

Medicinska narukvica koja detektira napade

Znanstvenici tvrtke pod vodstvom profesorice MIT-a lansirali narukvicu za bolesnike s epilepsijom.

Medicinska narukvica koja detektira napade

Embrace je uređaj koji djeluje poput potrošačkog, no zapravo je medicinski. Credits: Courtesy of Empatica

Pacijenti s epilepsijom pate od iznenadnih napada koji mogu uzrokovati ozljede, pa čak i smrt od SUDEP-a (iznenadne neočekivane smrti od epilepsije), stanja koje traje nekoliko minuta.

Tvrtka Empatica kojoj je suosnivačica profesorica MIT-a i jedna od pionirki nosive tehnologije Rosalind Picard, razvila je narukvicu medicinske kvalitete pod nazivom Embrace, koja prati signale trešnje i druge vitalne znakove kako bi detektirala potencijalno opasne napade i obavijestila korisnika i osobe koje ga njeguju, kako bi mogli na vrijeme intervenirati.

Aplikacija

Znanstvenici širom svijeta već koriste istraživačku inačicu narukvice tvrtke Empatica pod nazivom E4, koja ujedno mjeri i druge signale, kako bi proučavali epilepsiju i druge neurološke i psihijatrijske poremećaje.

Više provedenih studija je ukazalo da se kombinacijom mjerenja elektrodermalnih aktivnosti (EDA), odnosno provodnosti kože i podataka o kretnjama koje prikuplja narukvica može znatno povećati preciznost u otkrivanju napada.

Empatica će vrlo brzo početi isporučivati Embrace tržištu, a beta inačica je već isporučena prvim korisnicima prošli tjedan.

Osim za detektiranje epileptičkih napada, ova narukvica može biti svima korisna za praćenje razina stresa, što je prema mišljenju Rosalind Picard vrlo važno za dobro zdravlje.

"Kronični stres je povezan s brojnim poremećajima i bolestima poput bolesti srca, prekomjernom težinom i dijabetesom", kaže Rosalind. "Ponekada ne možete prepoznati da ste pod stresom, sve dok ne dođete u jedno takvo stanje", dodaje.   

Embrace narukvica koju zapravo nazivaju satom, već se može naručiti na stranici Empatice po cijeni od 199 dolara (1.371 kn).

Izvor: MIT

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam