Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Nevjerojatan glazbeni instrument na pikule
Članak
Objavljeno: 03.03.2016. 14:10

Marble Machine 

VIDEO: Nevjerojatan glazbeni instrument na pikule

Švedski band objavio video u kojem predstavljaju pjesmu odsviranu na genijalnom instrumentu.

VIDEO: Nevjerojatan glazbeni instrument na pikule

Martin Molin i njegov neobični glazbeni instrument. Photo credit: Samuel Westergren

Martin Molin i njegovi kolege glazbenici iz švedskog banda Wintergatan, svoje su mjesto pod glazbenim suncem našli u eksperimentalnim instrumentima, pa su do sada na koncertima nastupali s nekim čudnim napravama, uključujući dijaprojektor specijalno podešen da stvara zvukove mehanizmom za zamjenu slajdova.

No njihov najnoviji projekt pod nazivom Marble Machine ili stroj na pikule, nešto je doista nevjerojatno i nije nam uopće jasno kako su došli na ideju da naprave nešto što u dizajnerskom, tehnološkom i inženjerskom smislu s opravdanjem nosi epitet genijalnog, u što se možete uvjeriti kada pogledate ovaj video. 

Ukratko rečeno, ovaj stroj izrađen s više od 3000 dijelova koristi više od 2000 metalnih pikula koje svojim kretanjem, padanjem i udaranjem "sviraju" bubnjeve, udaraljke, perkusije, ksilofon, a svoju kinetičku energiju pretvaraju u estetski zvuk. Tijekom sviranja Molin povlači razne poluge, pritišće gumbe i akorde na nečem što djeluje poput gitare, čime ovaj stroj iz neke inačice uvećane glazbene kutijice pretvara u pravi instrument za živo izvođenje glazbe.

Posebice je impresivno to što se radi o mehaničkom stroju koji se još dodatno kombinira s elektronikom, pa bi ga se moglo nazvati nekom novom vrstom čovjek-stroj sučelja

Valja reći da su Molin i ekipa ovaj stroj gradili punih 14 mjeseci, a o kakvom se poslu radilo svjedoči ovaj video.

Moramo priznati da je ovo još impresivnije od Yaybahar instrumenta kojeg je izradio turski umjetnik Görkem Şen, pa možemo slobodno reći da je ljudska genijalnost bezgranična.

Izvor: Wintergatan [YouTube]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam