Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Novi VTOL avion leti unatrag
Članak
Objavljeno: 05.03.2016. 13:04

VTOL X-Plane 

VIDEO: Novi VTOL avion leti unatrag

DARPA je zadovoljna letjelicom Aurora Flight Sciencesa i nada se da će prvi prototip poletjeti 2018. 

VIDEO: Novi VTOL avion leti unatrag

Američka vojna znanstvena organizacija DARPA ovih je dana objavila da je tvrtki Aurora Flight Sciences (AFC) dodijeljen ugovor za dizajn 2 faze VTOL X-Plane koncepta bespilotne letjelice koja zadovoljava brojne zahtjeve za izvršavanje misija, uključujući brzinu u odnosu na domet, te energetsku učinkovitost u odnosu na snagu.

DARPA vjeruje da će s ovom letjelicom dobiti VTOL (zrakoplov koji je sposoban uzlijetati i slijetati okomito) koji će biti znatno učinkovitiji na bojišnicama u odnosu na postojeće.

VTOLX-Plane

Prototip zrakoplova bi trebao letjeti brzinom između 550 i 750 km/h, imati lebdeću (hover) učinkovitost od najmanje 75 posto, te nositi 40 posto korisnog tereta od očekivane bruto težine od 5 tona.

AFC-ov VTOL X-Plane će koristiti motor od 4.000 konja, kako bi generirao 3 megavata električne energije kojom će se napajati 24 rotora na krilima i prednjim "canard" krilcima. Ti će se rotori zakretati kako bi se omogućila tranzicija iz okomitog u horizontalni let, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

DARPA vjeruje da će prvi testni zrakoplov poletjeti 2018. godine, a za sada nije poznato za kakve sve tipove vojnih misija ga namjeravaju koristiti.

Nama osobno zrakoplov djeluje kao da leti unatrag, no inženjeri kažu da mu upravo taj revolucionarni dizajn pruža veliku učinkovitost u performansama i potrošnji energije. 

Izvor: DARPA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam