Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.03.2016. 16:08

HTT 

Hyperloop stiže u Slovačku

Ultrabrzi vlakovi u cjevima pod vakuumom trebali bi povezivati Beč, Bratislavu i Budimpeštu.

Hyperloop stiže u Slovačku

Hyperloop Transportation Technologies, jedna od tvrtki koje razvijaju sustav futurističkog nadzvučnog Hyperloop vlaka koji je zamislio Elon Musk, objavila je kako je potpisala ugovor s vladom Slovačke, kako bi se istražila mogućnost gradnje prve "pruge" koja bi trebala glavni grad Slovačke , Bratislavu, povezivati s austrijskim Bečom i mađarskom Budimpeštom.

Drugim riječima, ako se projekt jednog dana realizira, imat ćemo se priliku voziti ovim futurističkim transportnim sustavom gotovo u našem susjedstvu.

Razlog zbog kojeg se slovačka vlada zainteresirala za projekt leži u činjenici da se radi o relativno kratkim dionicama, obzirom da se "ravnom crtom" Beč i Bratislava nalaze na udaljenosti od nekih 80 km, a Bratislava i Budimpešta oko 160 km.  

Hyperloop 2

 

HTT smatra da bi putnici od Beča do Bratislave stizali Hyperloop shuttleovima u u cjevima pod vakuumom za samo 8 minuta, dok bi do Budimpešte putovali oko 8 minuta, a kasnije bi se linije mogle proširiti i drugim najvećim gradom u Slovačkoj, Košicama, koje se nalaze na 400 km udaljenosti.

Valja naglasiti da su sve ove mogućnosti za sada samo "mogućnosti", jer ugovor podrazumijeva samo izradu studije koja bi trebala obuhvatiti sve elemente tog projekta, pri čemu će Slovake zasigurno najviše zanimati koliko će to sve skupa koštati.

Hyperloop 3

HTT u međuvremenu gradi testnu trasu od 8 km u Teksasu, koja bi trebala biti puštena u pogon 2018. godine.

Osim HTT-a, Hyperloop tehnologiju razvija i tvrtka sličnog naziva Hyperloop Technologies, koja svoju testnu trasu gradi u North Las Vegasu u Nevadi. 

Vjerujemo da bi ovakav jedan projekt bio jako zanimljiv i Hrvatskoj, recimo za povezivanje Dubrovnika s ostatkom zemlje, uz financiranje od strane EU (umjesto pelješkog mosta), pa bi možda naša vlada trebala hitno stupiti u pregovore s HTT-om.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam