Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Goodyearova nova autoguma je lopta
Članak
Objavljeno: 04.03.2016. 14:13

Eagle-360 

VIDEO: Goodyearova nova autoguma je lopta

Ova sferična guma je s autom povezana isključivo magnetskim poljem.

VIDEO: Goodyearova nova autoguma je lopta

Poznati svjetski proizvođač autoguma Goodyear, na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi, predstavio je koncept nove revolucionarne gume pod nazivom Eagle-360, koja donosi potpuno sferični oblik, a s autom je povezana isključivo magnetskim poljem, što podsjeća na Maglev vlakove koji "levitiraju" iznad pruge po istom principu.

Ovakav oblik gume trebao bi osigurati udobniju vožnju i smanjenu buku, te doprinosi većoj pokretljivosti, jer se guma kretati u svim smjerovima, a to bi trebalo doprinijeti i većoj sigurnosti putnika, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Sferična značajka također pomaže i prilikom parkiranja, pa se na malom prostoru možete parkirati potpuno bočnom vožnjom.

U gumu je ugrađena i aktivna tehnologija za mijenjanje tvrdoće, koja omogućuje da na suhoj podlozi bude tvrda, dok se na vlažnoj razmekša prema senzorskim podacima iz samog vozila, ali i temeljem podataka drugih povezanih automobila koji sudjeluju u prometu.

Gazni sloj gume se zasniva na načelu biomimikrije odnosno oponašanja prirode, pa oponaša uzorak jedne vrste koralja, takozvanog moždanog koralja, a žljebovi asociraju na spužvu koja je u suhom stanju čvršća, dok je mokra mekša.

Tekstura apsorbira vodu na cesti i pomoću centrifugalne sile ju raspršuje ispod gazne površine kako bi se smanjila opasnost od akvaplaninga.

Goodyear je ujedno predstavio i koncept gume pod nazivom IntelliGrip, koja donosi klasičan oblik, no posjeduje senzorski sustav pomoću kojeg komunicira s autonomnim sustavima za upravljanje vozilom, prepoznaje vrstu i stanje podloge, te vremenske uvjete, kako bi se unaprijedile performanse i povećala sigurnost vožnje. 

Intelligrip

Osim što bilježe uvjete na cesti i vremenske prilike, senzori bilježe istrošenost gume, koju guma potom može regulirati kako bi se omogućio veći broj prijeđenih kilometara.

Goodyear ne navodi nalazi li se bilo što od ovih koncepata u fazi testiranja ili se radi o čistoj fantaziji njegovih dizajnera, no moramo priznati da nam ideja djeluje doista jako zanimljivo.

Izvor: Vidiauto

Vezani sadržaji
Ključne riječi gume GoodYear Eagle-360 IntelliGrip
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->