Nalazite se
  • Zdravlje
  • Španjolci špricaju plaže izbjeljivačem
Članak
Objavljeno: 03.05.2020. 15:01

COVID-19 

Španjolci špricaju plaže izbjeljivačem

Znanstvenici se protive ovoj metodi dezinfekcije jer može biti opasna po životinjski svijet.

Španjolci špricaju plaže izbjeljivačem

Zahara de los Atunes je mjesto na španjolskom Costa de la Luzu u provinciji Cádiz i autonomnoj regiji Andaluzija. Ovo turističko mjesto poznato je po izvrsnim plažama, kinu na otvorenom, crkvi La Iglesia Del Carmen i pješčanim dinama na kojima obitavaju mnoge zaštićene vrste ptica.

U jeku epidemije COVID-19, lokalne vlasti Zahare odlučile nakon odluke o ublažavanju mjera distanciranja koje omogućuju ljudima izlazak iz kuća, krenuti u dezinficiranje plaža prskanjem izbjeljivača pomoću traktora, kako bi se spriječilo širenje epidemije, prvenstveno među djecom.

Traktori izbjeljivačem prskaju više od 2 km obale, a vlasti se nadaju da će ovo ovelike pomoći u normaliziranju života u ovom dijelu Španjolske u kojoj je do sada zabilježeno 23.000smrti od posljedica koronavirusa.

Ljubitelji prirode i stručnjaci za zaštitu okoliša snažno su osudili ovakvu vrstu dezinfekcije jer smatraju da bi mogla izazvati "brutalne štete" u ekosustavu i izazvati masovno umiranje rijetkih ptica, ali i naškoditi zdravlju ljudi.  

María Dolores Iglesias, koja vodi udrugu za očuvanje prirode u regiji Cadiz, izjavila je kako je tijekom obilaska plaža već uočila strašne posljedice i kaže: "Izbjeljivač je pobio sve na tlu i ne može se više ništa vidjeti, čak ni insekte"

"Izbjeljivač se koristi kao moćno sredstvo za dezinfekciju, pa je logična njegova uporaba na ulicama i asfaltu, ali ovdje su štete znatno veće od koristi", navodi Maria Dolores i dodaje kako plaže imaju vlastiti način čišćenja te da ovo njima nije bilo potrebno.

Lokalni dužnosnici su nakon njezinog izvještaja i sami priznali da su pogriješili pa se ovakva dezinfekcija plaža više neće provoditi, no kažu da su činili "u najboljoj namjeri".

Španjolski Greenpeace je ovo usporedio s kontroverznim izjavama Donalda Trumpa koji je predlagao liječenje pacijenata s koronavirusom pomoću injekcija s dezificijensom.

Nadamo se da špricanje plaža izbjeljivačem neće pasti na pamet nekom lokalnom moćniku na hrvatskoj obali, koji bi mogao misliti da će time vratiti turiste na Jadran.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->