Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.10.2013. 15:37

Riboflavin 

Vitamin B2 za 3D printanje medicinskih implantata

Znanstvenici za izradu implantata žele koristiti B2 vitamin kao građevni materijal.

Vitamin B2 za 3D printanje medicinskih implantata

Zahvaljujući nanotehnologiji i drugim tehnikama koje omogućuje dolazak sve manjih uređaja različite namjene koji će se usađivati u ljudska tijela i služiti za praćenje zdravstvenog stanja, ili ciljanu dostavu lijekova na mjesta zahvaćena bolešću, medicinski implantati mikroskopskih veličina predstavljaju veliku nadu za skoru budućnost medicine.

No jedan od najvećih problema kod svih tih "mikrorobota" je isti kao i u slučaju bilo kakvih postojećih umjetnih implantata ili organa, odbacivanje od strane organizma, kao i njihova moguća štetnost po zdravlje.

Znanstvenici Sveučilišta North Carolina pronašli su način kako proizvoditi "tijela" takvih implantata od "građevinskog materijala" koji je potpuno neškodljiv ljudima, dok istovremeno neće natjerati naša antitijela da ga napadnu.

Boimedicinski znanstvenici sveučilišta provodili su tehniku dvofotonske polimerizacije koja koristi kemikalije osjetljive na svjetlo, takozvane fotoinicijatore, koji pretvaraju tekućinu u čvrsti polimer.

Obzirom da tekućina postaje čvrsta samo na fokalnoj točci lasera koji dovodi svjetlo, objekt na taj način može biti 3D printan praćenjem linije fokusa, a ostatak tekućine se ispire ostavljajući čvrstu strukturu. Tom tehnikom mogu se proizvoditi detaljni fini objekti poput tkiva za izradu dijelova tijela ili mikroigala za bezbolno ubrizgavanje lijekova.

No obzirom da su mnogi materijali koji omogućuju izradu čvrstih objekata od tekućine pomoću svjetla, otrovni za ljude, ta se tehnika nije koristila za izradu implantata namijenjenih ljudima.

No znanstvenici su sada otkrili da korištenjem vitamina B2 ili Riboflavina, koji je prirodno fotosenzitivan, kao fotoinicijatora, mogu stvarati strukture koje su znatno više biokompatibilne u odnosu na sve druge kemikalije koje su do sada proučavane.

Ovo otkriće zatvara krug potreban za konačan dolazak 3D isprintanih nanoimplantata u medicinu, no trebat će proći dugotrajni i složeni proces testiranja i odobravanja prije nego našim žilama počnu kružiti nanoroboti s tijelima od vitamina. 

Izvor: Future MedicineVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->