Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.10.2013. 13:32

Sveučilište Buffalo 

Tehnologija delfina za podvodni Wi-Fi

Znanstvenici uspješno testirali podvodni bežični prijenos podataka zvučnim valovima.

Tehnologija delfina za podvodni Wi-Fi

Profesor Tomasso Melodia i njegovi kolege s Odjela za električni inženjering Sveučilišta u Buffalu, smatraju kako u današnje doba nije u redu da bežično surfati Internetom možete u vašem domu, na najvišim planinama, pa čak i u svemiru, dok ste pod vodom u tome do sada bili onemogućeni zbog lošeg rasprostiranja radio valova kroz taj prirodni element.

Stoga su oni razvili sustav koji je ovih dana uspješno testiran u jezeru Lake Erie, za koji vjeruju da će omogućiti bežične komunikacije između podmornica, te skupljanje i slanje informacija s podvodnih senzora, što će između ostaloga pomoći i pri upozoravanju na potrese i druge katastrofe.

Naravno, vjerujemo da će se naći i poneki tehnološki "preosviješteni" ronilac kojem će pasti na pamet da malo surfa na dnu mora dok čeka škarpinu u zasjedi.

Sustav se temelji na pretvaranju podataka u zvučne valove kakve recimo koriste delfini za svoju komunikaciju, a tijekom testa tehnologija je omogućila razmjenu podataka sa senzora koje su postavili na dno jezera s prijenosnim računalom na površini.

Prefesor Melodia kaže da će ova tehnologija uvelike poboljšati istraživanje podmorja, kao i nadziranje zagađivanja koja pod morem stvaraju industrijski pogoni poput naftnih bušotina, te će ujedno spašavati i živote.

"Podvodna bežična mreža će nam dati sposobnost prikupljanja i analiziranja podataka iz oceana u realnom vremenu“, kaže Melodia. Omogućujući te informacije dostupnim svakome tko posjeduje pametni telefon ili računalo, ona će spašavati živote pri raznim pojavama poput tsunamija i drugih prirodnih ili ljudskim nemarom izazvanih katastrofa“.

Sličnu tehnologiju već neko vrijeme testiraju i koriste vojne organizacije i jedinice, no Melodia želi svoj "bežični Internet" ponuditi čitavoj javnosti.

Više informacija o detaljima nove tehnologije znanstvenici će objaviti u znanstvenom radu pod nazivom "The Internet Underwater: An IP-compatible Protocol Stack for Commercial Undersea Modems", na osmoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji International Conference on Underwater Networks & Systems koja se održava na Tajvanu od 11. do 13. studenog ove godine. 

Izvor: Buffalo.edu

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->