Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.10.2013. 13:35

University of Chicago 

Znanstvenici majmunima stvorili lažni osjećaj dodira

Elektrostimulacijom pomoću elektroda ugrađenih u mozak, majmuni dobivali lažne osjete.

Znanstvenici majmunima stvorili lažni osjećaj dodira

Protetika je u posljednjih nekoliko godina doživjela veliki napredak. Hi-Tech protetska pomagala, bioničke ruke i drugi udovi, sve su učinkovitija što se tiče funkcionalnosti, pa se sada znanstvenici više ne bave toliko mehaničkim svojstvima, već žele ljudima pružiti pravi osjećaj dodira. Nedavno smo pisali o švicarskim znanstvenicima koji su proizveli protetsku ruku s dodirnim senzorima koji se spajaju na dva glavna živca ruke, čime se pacijentima djelomično vraća osjećaj dodira, a novo istraživanje znanstvenika Sveučilišta u Chicagu letvicu podiže još više.

Naime, njihova namjera je omogućiti budućim bioničkim udovima potpuni osjećaj dodira na taj način da se direktno podražavaju dijelovi mozga koji primaju signale s naših prirodnih senzora na koži koji nam stvaraju osjete dodira, pritiska, boli, topline ili hladnoće.

Stoga su oni započeli eksperimentirati s implantiranjem mikroelektroda u mozgove majmuna, točnije u područje somatosenzornog korteksa.

Mikroelektrode su potom snimale uzorke aktivnosti neurona pri određenim vrstama dodira i hvatanja za koje su majmuni bili istrenirani, a potom se proces mogao okrenuti u drugom smjeru, odnosno neuroni za koje je ustanovljeno da su zaduženi za određene aktivnosti, ispaljivali su se elektrostimulacijom, kako bi se majmunima stvarali lažni osjećaji dodira u području mozga koji ih procesira.

Istraživanje je dokazalo da se majmunima ovakvom elektrostimulacijom mozga uspješno može stvoriti osjećaj dodira, kao i osjet pritiska, bez da nešto stvarno dodiruju ili hvataju.

Znanstvenici vjeruju kako bi moždani implantati ovog tipa mogli omogućiti ljudima da svoje protetske udove prihvate vrlo lako bez dugotrajnih i napornih vježbi s neizvjesnim rezultatom, no svjesni su kako je direktan ulazak u mozak pacijenta vrlo invanzivan zahvat, pa smatraju da će se ova tehnika provoditi samo na onim pacijentima koji nemaju drugih opcija.

Čitav znanstveni rad objavljen u publikaciji Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) možete pogledati u ovom PDF dokumentu.

Izvor: NewScientistVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->