Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Bionički čovjek nadograđen ličnošću 13-godišnjaka
Članak
Objavljeno: 18.10.2013. 10:32

Frank 

VIDEO: Bionički čovjek nadograđen ličnošću 13-godišnjaka  

Svi "dijelovi" bioničkog čovjeka već postoje i mnogi se ugrađuju u ljude.

VIDEO: Bionički čovjek nadograđen ličnošću 13-godišnjaka

U današnje doba medicina koristi sve više umjetnih bioničkih udova, protetske zamjene za kosti i zglobove, umjetne organe i druge sintetske dijelove ljudskog tijela.

Londonska tvrtka Shadow Robot Co upitala se što bi nastalo kada bi se svi ti umjetni dijelovi koji se već nalaze na tržištu ili u fazi kliničkih ispitivanja, uklopili u jedno tijelo, odnosno u svojevrsnog robota kojem bi se još dodala umjetna inteligencija i mogućnost komunikacije nalik na Siri softver.

Rezultat toga je Frank, bionički čovjek ili robot koji je izrađen prema liku Bertolta Meyera, psihologa sa Sveučilišta u Zurichu, koji i sam ima umjetnu ruku.

Mada je Frank već prikazan na nekim izložbama, sada je još više nadograđen za potrebe izložbe u Smithsonian National Air and Space muzeju u Washingtonu, gdje će ovih dana biti prikazan jednosatni dokumentarac s njim u glavnoj ulozi pod nazivom "The Incredible Bionic Man".

Kada se zbroje cijene svih udova i organa koji se već nalaze na tržištu, cijena Franka iznosi oko milijun dolara, a sastoji se od 28 umjetnih dijelova ljudskog tijela koji su posuđeni od različitih tvrtki i znanstvenih timova. Mada se jedan dio tih dijelova već nalazi na tržištu, neki organi se nalaze u fazi ranih prototipa, poput umjetne krvi, pluća, gušterače i slezene.

Kako bi bioničkog čovjeka pretvorili u robota, znanstvenici su mu omogućili činjenje određenih kretnji kojima se upravlja bežično računalom preko Bluetootha, a za potrebe stvaranja njegove ličnosti, odlučili su, kako kažu, u njega ugraditi osobnost 13-godišnjeg dječaka. 

VIDEO: Robot Frank, bionički čovjekVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->