Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.10.2013. 09:55

Vremenska kapsula 

VIDEO: Disk od volframa traje milijardu godina

Znanstvenici proizveli podatkovni disk otporan na prženje i roštiljanje.

VIDEO: Disk od volframa traje milijardu godina

Prema mišljenju mnogih znanstvenika, ukoliko nas u međuvremenu ne strefi neki asteroid ili druga kataklizma, kroz 150 do 200 milijuna godina Zemlja će se pretvoriti u planet nalik na Veneru, gdje će efekt staklenika u konačnici dovesti do toga da će sva voda ishlapiti uslijed visokih temperatura, a površina će više nalikovati na unutrašnjost visoke peći nego na današnje krajolike. Doda li se tome moguća kiša od sumporne kiseline, jasno je da na Zemlji tada više neće postojati nikakva mogućnost za boravak ljudi, a ekstremni uvjeti će vrlo brzo izbrisati sve dokaze o našem postojanju.

Mada će do toga proteći još puno vremena, te postoji velika šansa da ćemo se u međuvremenu preseliti na neki gostoljubiviji planet, znanstvenici već razmišljaju o tome da bi na takvom razvaljenom planetu trebalo ostaviti dokaze o nazočnosti ljudske rase s podacima koji bi jednog dana mogli zanimati neke aliene ili naše daleke nasljednike.

Stoga je Jeroen de Vries, doktorant Sveučilišta u Twenteu odlučio napraviti vremensku kapsulu koja bi mogla preživjeti više stotina milijuna godina, a u sebi bi sadržavala podatke o ljudskoj rasi.

Tako je došao na ideju izraditi disk od volframa (tungstena), materijala koji može izdržati visoke temperature, te ima najviše talište od svih kovina (3.422 °C).

U tom disku, odnosno bolje rečeno waferu od volframa, de Vries je urezao ogroman QR kod u kojem svaki piksel predstavlja po jedan QR kod s podacima, a potom ga je "zalio" u silicijev nitrid zbog dodatne zaštite.

Na taj način podaci su pohranjeni fizički a ne elektromagnetski u obliku bitova, pa de Vries ovo uspoređuje s glazbenim CD albumom koji je milijun puta izdržljiviji.

Osim za svrhu izrade "podatkovne vremenske kapsule", de Vries smatra kako se njegov izum može koristiti i za praktičnu uporabu, recimo za diskove u kojima bi bio softver za upravljanje strojevima i robotima koji će raditi u ekstremnim uvjetima, recimo u nuklearnim postrojenjima ili na svemirskim tijelima, no za to je potrebno razviti uređaje koji bi podatke bili u stanju automatski čitati.

Valja naglasiti kako de Vries i njegovi kolege još uvijek testiraju ovu tehnologiju, a mada tvrde da su simulacijama (video dolje) već dokazali da disk može izdržati milijardu godina, još će im trebati puno vremena dok volframov disk s QR kodovima dovedu na tržište. 

Izvor: Sveučilište Twente

VIDEO: Podatkovni disk od volframaVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->