Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Bezos testirao tehnologiju za slijetanje na Mjesec
Članak
Objavljeno: 14.10.2020. 13:26

New Shepard 

VIDEO: Bezos testirao tehnologiju za slijetanje na Mjesec

Blue Origin je uspješno lansirao i prizemljio letjelicu koja je u svemir povela NASA-inu tehnologiju za precizno slijetanje.  

VIDEO: Bezos testirao tehnologiju za slijetanje na Mjesec

Blue Origin je uspješno dovršio 13. New Shepard misiju koja je u svemir dovela 12  komercijalnih tereta, uključujući NASA-inu demonstracijsku tehnologiju senzora za spuštanje i slijetanje na Mjesec iz projekta Artemis. Teret koji je Bezosova raketa nosila za NASA-u zove se Splice (Safe and Precise Landing - Integrated Capabilities Evolution), odnosno integrirani senzorski sustav za sigurno i precizno slijetanje. Sastoji se od dva senzorska sustava, računala i naprednih algoritama, a svrha je bila testirati kako različiti elementi tog korisnog tereta rade zajedno.

Ovo je bio prvi teret koji je letio postavljen na vanjsku stranu New Sheparda, a ne unutar kapsule, što, kako kažu, otvara vrata širokom spektru budućih senzora za velike nadmorske visine.

Lansiranje New Shepard rakete proteklo je savršeno. Kapsula za posadu je dosegla visinu od 105 km, a raketni booster 106 km, što je iznad granice svemira, odnosno takozvane Karmanove crte (100 km).

Odvajanje kapsule od boostera je također bilo uspješno, a nakon postizanja maksimalne brzine od 3.592 km/h, booster i kapsula su se počeli kontrolirano spuštati na Zemlju u područje Teksasa. Prvi je uz pomoć raketa za vertikalno slijetanje sletio booster kojem je ovo bio 7. uzastopni let, a nešto kasnije i kapsula za posadu (bez ljudi), kojoj je trebalo nešto duže vremena zbog korištenja padobrana prije aktiviranja retroraketa za slijetanje i "touchdowna", kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Ovom uspješnom misijom New Shepard je prebacio više od 100 korisnih tereta u svemir tijekom 10 uzastopnih letova.

Nakon uspješnog dovršetka misija koja je ukupno trajala nešto više od 10 minuta, Bezosu i njegovoj svemirskoj kompaniji Blue Origin prva je čestitala NASA.

"Čestitamo Blue Originu na novoj uspješnoj New Shepard misiji i dovršetku prvog integralnog testa naših tehnologija za precizno slijetanje. Naši inženjeri jedva čekaju analizirati podatke i pripremati sa za idući let", objavila je NASA na svojem Twitter profilu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->