Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.06.2020. 10:08

NASA 

U prvoj Artemis misiji astronauti će samo hodati Mjesecom

Kada 2024. na Mjesec slete novi američki astronauti i prva žena, na raspolaganju neće imati rover za vožnju.

U prvoj Artemis misiji astronauti će samo hodati Mjesecom

NASA nije spustila ljude na Mjesec od 1972. godine, kada su njime šetali astronauti iz Apollo 17 misije, no kao što već znate, u planu je da na naš prirodni satelit dovedu nove Amerikance i prvu Amerikanku 2024. godine, u okviru ambicioznog projekta Artemis.

Mada smo do sada već dobili obilje informacija o potencijalnim raketama, landerima i roverima koji se razvijaju za Artemis misije, dugo nismo znali detalje o tome što će astronauti u okviru prve Artemis misije točno raditi na Mjesecu, kao ni kako i koliko će se kretati njegovom površinom.

Na virtualnoj radionici Lunar Surface Science Virtual Workshop, inženjerka za svemirska odijela NASA-e Lindsay Aitchison, malo je objasnila poneki detalj te misije, posebice one vezane za šetnje izvan Artemis landera.

Tijekom misije, dvoje astronauta će provesti oko 6,5 dana na površini Mjeseca, što je gotovo dvostruko duže od najdužeg boravka astronauta iz Apollo misija. Tijekom tog boravka, astronauti će izlaziti na šetnje, a svaka od njih će trajati do najviše 6 sati. U prvoj Artemis misiji astronauti neće imati na raspolaganju rover za vožnju mjesečevom površinom, već će moći samo hodati. Lindsay Aitchison, kaže da je NASA procijenila da bi astronauti tijekom tih šetnji mogli prijeći oko 16 km. Za usporednu, Armstrong i Aldrin su tijekom 2,5 sata prehodali oko 1 km.  

Astronautske operacije će također biti ograničene sigurnošću koje im mogu pružiti odijela. Za razliku od Apollo misija koje su bila ograničene na područje u blizini ekvatora, Artemis misija će istraživati regiju južnog pola, gdje bi ekstremno niske temperature mogle utjecati na izdržljivost odijela.

To je ukalkuliran rizik od strane NASA-e, jer su znanstvenici otkrili da na dnu dubokih kratera na koje nikada nije palo sunčevo svjetlo, u tom području postoje naslage leda koji će biti od velike važnosti za proizvodnju vode, zraka i goriva, čime će se znatno olakšati održivost buduće stalne naseobine na Mjesecu. 

xEMU

U prvoj misiji astronauti će se ipak držati toplijih dijelova regije, jer prva xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) odijela neće biti dizajnirana za dugotrajan boravak u najekstremnijim hladnoćama, pa se može reći da će prva Artemis misija s posadom zapravo poslužiti za testiranje opreme, odijela i sustava koji će se nakon nadogradnje koristiti u idućim misijama.Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mjesec Artemis xEMU šetnje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->