Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.10.2020. 10:59

ESA 

VIDEO: Otkriveni novi podzemni rezervoari vode na Marsu

ESA-in Mars Express orbiter otkrio je radarom nova podzemna jezera na crvenom planetu.

VIDEO: Otkriveni novi podzemni rezervoari vode na Marsu

ESA-ina svemirska letjelica Mars Express otkrila je nekoliko jezera s tekućom vodom zakopanih pod ledom u južnom polarnom području Marsa. Radarski instrument MARSIS (Mars Advanced Radar for Underurface and Ionosphere Sounding) otkrio je jedan podzemni rezervoar još 2018. godine, zakopan oko 1,5 km ispod leda. Sada su, uzimajući u obzir više podataka i analizirajući ih na drugačiji način, znanstvenici otkrili tri nova.

Najveće podzemno jezero dimenzija je oko 20 x 30 km, a okruženo je s nekoliko manjih. Smatra se da je voda vrlo slana kako bi na hladnim temperaturama ostala tekuća, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mars je nekad bio topliji i vlažniji s vodom koja je tekla površinom, slično poput rane Zemlje. Iako danas nije moguće da voda ostane stabilna na površini, novi rezultat otvara mogućnost da čitav sustav drevnih jezera postoji ispod tla, star možda milijune ili milijarde godina. Bila bi to idealna mjesta za traženje dokaza o životu na Marsu, iako vrlo teško dostupna.

Subglacijalna jezera poznata su i na Zemlji, poput jezera Vostok na Antarktiku. Ona mogu imati jedinstvene ekosustave, pružajući korisne analogije astrobiolozima koji istražuju kako život može preživjeti u ekstremnim okruženjima. Tehnike korištene za analizu radarskih podataka na Marsu slične su onima koje se koriste u istraživanjima subglacijalnih jezera na AntarktikuGrenlandu i u Kanadi.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mars voda Mars Express MARSIS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->