Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.10.2020. 10:23

Crne rupe 

VIDEO: Nobelove nagrade dodijeljene za crne rupe

Nobelovu nagradu za fiziku osvojili su Reinhard Genzel, Andrea Ghez i Roger Penrose čije životne radove povezuju crne rupe i teorija relativnosti.

VIDEO: Nobelove nagrade dodijeljene za crne rupe

Ovogodišnjeg Nobela za fiziku osvojili su Reinhard Genzel i Andrea Ghez za otkriće crne rupe u središtu naše galaksije koju danas znamo pod nazivom Sagittarius A*, te Roger Penrose, koji je dio Einsteinove teorije relativnosti vezan uz mogućnost postojanja crnih rupa uspio potvrditi matematički, odnosno dokazati da njihovo postojanje nije nemoguće.

Genzel i Ghez su otkrili da u središtu naše galaksije postoji nevidljiv i vrlo masivan objekt, čiji se utjecaj na orbite obližnjih zvijezda može vidjeti, iz čega su znanstvenim metodama i proračunima izvukli zaključak da je jedino objašnjenje za taj masivni objekt da se radi o ogromnoj crnoj rupi.

Andrea Ghez je profesorica fizike iz SAD-a, a Reinhard Genzel po rođenju Nijemac. Oboje dolaze sa Sveučilišta u Kaliforniji i među sobom će podijeliti polovicu iznosa Nobelove nagrade koji iznosi 10 milijuna švedskih Kruna.

To znači da će Roger Penrose sam dobiti 5 milijuna, što nam se čini u redu, obzirom da je švedski komitet povodom dodjele izjavio da je ovaj fizičar i matematičar dao najveći doprinos teoriji relativnosti još od Einsteinova rada.

Čitavu snimku objave dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 2020. godine u Kraljevskoj švedskoj akademiji znanosti u Stockolmu možete pogledati u ovom videu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->