Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.09.2020. 16:06

Watts on the Moon 

VIDEO: NASA traži ideje za energiju na Mjesecu

Osigurati energiju u dugotrajnim lunarnim noćima je od ključne važnosti za stalnu naseobinu.

VIDEO: NASA traži ideje za energiju na Mjesecu

Kao što svi već dobro znamo, druga polovica ovog desetljeća trebala bi dovesti do stalne ljudske naseobine na Mjesecu. Kako bi to uopće bilo moguće, potrebno je budućim stanovnicima osigurati resurse koji će im omogućiti dugotrajan boravak, a među njima je od velike važnosti stalan priliv energije.

Obzirom da duge lunarne noći znaju potrajati i po dva tjedna, NASA traži alternativu sunčevoj energiji, pa traži pomoć izvana.

U partnerstvu s HeroX pokrenula je projekt pod nazivom "Watts on the Moon", odnosno crowdsourcing natječaj u kojem će podijeliti nagradni fond u iznosu od 5 milijuna dolara onim tvrtkama i pojedincima koji predlože najbolja moguća rješenja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Natječaj će se provesti u tri faze. U prvoj će NASA prikupljati najbolje koncepte rješenja i tri najbolja nagraditi s po 100.000 dolara, a još četiri s po 50.000 dolara.

U drugoj fazi će tražiti od predlagatelja da izrade prototipe svojih rješenja za što će moći osvojiti do 4,5 milijuna dolara.

Ukoliko neki od tih projekata dođe do treće faze, pridružiti će se NASA-inom timu u izradi hardvera za operativnu demonstraciju na Mjesecu. Drugim riječima, ako imate dobar energetski projekt, mogli biste ga sami instalirati na Mjesecu. 

Nedavno je Idaho National laboratorij koji se nalazi u sklopu Ministarstva energetike SAD-a najavio novi dizajn fisijskog nuklearnog reaktora koji bi na Mjesec mogao stići 2026. godine. Nekako ne vjerujemo da će netko doći do boljeg rješenja od toga, no NASA-u svejedno zanimaju alternative.

NASA-i se ne šalje pod svaku cijenu visoko obogaćeni uran raketama u svemir, koji je još uvijek najbolje pogonsko gorivo za manje reaktore kakvi bi se danas mogli lansirati na Mjesec, no teško je očekivati bolje rješenje u tako kratkom razdoblju koje su si zacrtali.

Ako ne želite da vam iznad glave proleti raketa puna visoko obogaćenog urana, ponudite NASA-i bolju opciju za napajanje Mjesečeve baze putem ove poveznice.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->