Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.09.2020. 10:04

Život na Veneri? 

Počinje utrka u potrazi za životom na Veneri

Otkriće plina koji je možda nastao od organskih tvari čini Veneru još zanimljivijom za istraživanje.

Počinje utrka u potrazi za životom na Veneri

Venera je planet na kojem ne biste voljeli boraviti, jer mu temperature na površini dosižu više od 450 stupnjeva Celzijevih, atmosfera se sastoji većinom od ugljikovog dioksida, a iz gustih oblaka padaju kiše klorovodične, sulfatne i fluorovodične kiseline. Smatra se da je na Veneri nekada bilo vode u izobilju kao i na Zemlji, no zbog nedostatka magnetskog polja, sunčev vjetar ju je razdvojio na kisik i vodik koji je ispario u svemir.

Proučavajući Veneru teleskopima na Havajima i Atacami, britanski znanstvenici na čelu s Jane Greaves, voditeljicom grupe za astronomiju na Fakultetu fizike i astronomije Sveučilišta u Cardiffu, u atmosferi su otkrili tragove fosfina, plina koji na Zemlji obično nastaje razgradnjom živih organizama. Njezin znanstveni rad objavljen u časopisu Nature Astronomy ne nudi dokaze da život u atmosferi Venere doista postoji, jer postoji mogućnost da ima nebiološko podrijetlo, ali čini planet posebno zanimljivim za buduća istraživanja, kako nacionalnim svemirskim agencijama, tako i privatnim tvrtkama.

Prva među njima će biti letjelica Photon, privatne američko-novozelandske tvrtke Rocket Lab, koju je ovih dana raketa Electron dovela u orbitu Zemlje, a zamišljena je za putovanja na Mjesec i druga tijela Sunčevog sustava.

Photon će ka Veneri krenuti 2023. godine i u atmosferu izbaciti sondu opremljenu senzorima koja će slati podatke na Zemlju. Mada će na visini između 50 i 60 km iznad površine, gdje je detektiran fosfin, provesti kratko vrijeme, podaci koje će prikupljati bi mogli otkriti žive organizme, mada je za to jako mala šansa.

Puno bolji sustav istraživanja bi bio u oblake Venere postati nešto poput balona koji će imati mogućnost dugotrajnog boravka i znatno sofisticiranijeg istraživanja, a na tome već rade NASA i neke druge velike svemirske agencije. Nažalost, mada postoje odlični koncepti takvih istraživanja i letjelica, NASA ne planira takvu misiju prije 2030-ih jer su joj u fokusu Mjesec i dakako Mars, no otkriće fosfina bi to moglo promijeniti.   

Profesorica Greaves kaže da bi njezino otkriće moglo pokrenuti "utrku za Veneru", pa očekuje da će mnoge, prije svega privatne svemirske tvrtke, svoj fokus uskoro prebaciti na "Zemljinu sestru". Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->