Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.09.2020. 13:47

Top Secret 

Uspješno prizemljen kineski mini space shuttle

Obzirom da nisu objavili nikakve fotke ni detalje misije, očito se radi o vojnoj letjelici.

Uspješno prizemljen kineski mini space shuttle

Američki svemirski raketoplan X-37B kojeg zovu bespilotnim space shuttleom, više neće biti jedina višekratno iskoristiva vojna letjelica koja će kružiti misteriozno oko našeg planeta, jer je kineska državna novinska agencija Xinhua, objavila da se kineska letjelica tog (ili sličnog) tipa ovih dana uspješno prizemljila.

U izuzetno šturom priopćenju ne navode se nikakvi detalji o letjelici, niti o misiji, već Kinezi samo kažu da se radilo o uspješnom spuštanju eksperimentalne višekratno iskoristive letjelice koja je sletjela nakon što je provela dva dana u orbiti Zemlje.

Pored toga, Xinhua kaže da je ovo veliki iskorak u kineskom razvoju višekratno iskoristivih svemirskih letjelica koje bi mogle dovesti do jeftinijeg i pristupačnijeg rješenja za korištenje svemira u mirnodopske svrhe. 

Osim tih informacija, Kina nije objavila niti jednu sliku te letjelice, pa nismo sigurni radi li se o svemirskom avionu s krilima ili nekom drugom tipu višekratno iskoristive letjelica, a dakako postoji i mogućnost (doduše mala) da informacija kineske novinske agencije nije točna.

Jasno je da izjava o korištenju svemira u mirnodopske svrhe najmanje stoji, jer velika tajnost koja okružuje misiju jasno govori da se radi o vojnom projektu.

Poznato je da američki X-37B raketoplan prilično živcira Ruse i Kineze dok kruži oko Zemlje bez da itko zna točno za što služi, pa bi ovo mogao biti prvi odgovor na njega koji dolazi iz Kine.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->