Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.09.2020. 11:03

ESPCI Paris 

VIDEO: Fizikalnim trikom prevarili gravitaciju

Maketa brodića plovi ispod sloja vode poput ukletog broda iz filma Pirati s Kariba.

VIDEO: Fizikalnim trikom prevarili gravitaciju

Znanstvenici Visoke škole industrijske fizike i kemije u Parizu ESPCI Paris, koristili su vibracije kako bi omogućili da mala maketa brodića plovi ispod levitirajućeg sloja tekućine.

Za izvođenje ovog neobičnog pokusa prvo su pomoću vibracija sloj tekućine od glicerola i silikonskog ulja doveli u stanje levitacije u zraku, a potom su s donje i donje strane postavili male makete brodića.

Na taj način tekućina i brodići više „nisu znali“ gdje je gore a gdje dolje, pa se uvjetno može reći da su ušli u stanje antigravitacije, mada se radi o fizikalnom triku, a ne stvarnoj antigravitaciji s kakvom ste se susreli u SF-u, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ovaj bizarni fenomen djeluje doista fora, no znanstvenici kažu da bi njihov rad mogao dovesti i do korisne primjene te tehnologije na raznim područjima, poput mineralnog procesiranja u razdvajanju otpada i zagađivača iz vode i drugih tekućina.  

Brodić koji se nalazi na donjoj strani sloja tekućine od pada čuva nekoliko fizikalnih sila, među kojima i pritisak zraka, koji se podiže težinom tekućine iznad i gura brodić prema vodi. Trik funkcionira isključivo stoga što se tekućina nalazi u zatvorenom kontejneru na koji djeluju vibracije.

Znanstvenici koji su svoj rad objavili u časopisu Nature, kažu da ih posebno zabavljaju reakcije ljudi koji ne pripadaju znanstvenom svijetu, pa su između ostaloga čuli izjavu jednog promatrača da ga ovo podsjeća na film Pirati s Kariba u kojem ukleti brod plovi naopako.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->