Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.09.2020. 15:30

NASA 

NASA kupuje mjesečevu prašinu od privatnih tvrtki

Privatnim svemirskim tvrtkama se nudi mogućnost zarade prodajem prašine i zemlje s Mjeseca.

NASA kupuje mjesečevu prašinu od privatnih tvrtki

Američka svemirska agencija NASA, već je uplatila rezervacije za robotske misije na mjesečevoj površini kod komercijalnih privatnih tvrtki, a isto planira napraviti i za privatne misije s ljudskom posadom.

Sada tu suradnju s privatnim svemirskim sektorom planira proširiti na otkup uzoraka mjesečevog tla, za što je spremna platiti između 15.000 i 25.000 američkih dolara po jednom "paketiću" težine između 50 do 500 grama

Šef NASA-e Jim Bridenstine objavio je na Twitteru da će im 20 posto iznosa uplaćivati unaprijed, dok će 80% biti plaćeno nakon što im isporuče uzorke. 

NASA u svojem posjedu već ima popriličnu zalihu mjesečevog kamenja iz Apollo misija ukupne težine od 382 kg koje je prikupljano između 1969. i 1972. godine. Jedna od ideje NASA-e je pokrenuti biznis trgovanja mjesečevim tlom na Zemlji, pa vjeruje da bi svemirskim tvrtkama moglo postati zanimljivo kada će imati zarade na prodaji uzoraka NASA-i ili nekim drugim tvrtkama koje će ih potom prodavati drugim klijentima, uključujući privatne osobe.

"U ovom trenutku želimo dokazati koncept da se resursi mogu prikupljati i da se njima može trgovati", navodi Bridenstine i dodaje da se ta trgovina neće provoditi samo između tvrtki i privatnih osoba u Americi, već i između tvrtki i privatnih osoba iz drugih država.

NASA smatra da je iskorištavanje mjesečevih resursa od krucijalne važnosti za uspostavljanje trajne nazočnosti ljudi na Mjesecu, do čega bi trebalo doći krajem 2020-ih godina kroz Artemis program, a to će uvelike pomoći i u pripremama za misije s ljudskom posadom na Mars i 2030-im godinama ovog stoljeća.Vezani sadržaji
Ključne riječi trgovina NASA Mjesec uzorci
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->