Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.09.2020. 11:53

MIT 

Razvija se softver za predviđanje svemirskih oluja

Znanstvenici vjeruju da je predviđanje svemirskog (ne)vremena od velike važnosti za sve nas.

Razvija se softver za predviđanje svemirskih oluja

Posljednja velika sunčeva oluja Zemlju je pogodila 28. kolovoza 1859. godine. Postoje zapisi da se polarno svjetlo moglo gledati na noćnom nebu u čitavom svijetu, no ljepota tog pogleda je imala cijenu. Globalni telegrafski sustav koji je u to doba predstavljao jedini način za komunikaciju na većim udaljenostima, pretrpio je velike štete.

Neki telegrafisti su rekli da su doživjeli udare struje dok su primali ili odašiljali, drugima su iskrili kabeli, a globalna telegrafska mreža je nekoliko dana bila u kvaru. Kada bi se tako nešto dogodilo danas, štete bi bile puno veće, jer bi mogli stradati sateliti, svemirske letjelice, GPS sustav, telekomunikacijske i električne mreže, a i ljude bi mogle pogoditi opasne razine zračenja.

Iz tog razloga profesor MIT-a Richard Linares, osnovao je veliki multidisciplinarni tim znanstvenika, kako bi razvili softver koji imati mogućnost čim ranijeg predviđanja velikih opasnih izboja koronarne mase, sunčevih baklji, kako bismo na Zemlji imali dovoljno vremena isključiti sve ranjive sustave prije nego ih pogodi sunčeva oluja i drugi svemirski fenomeni koji ulaze u interakciju s našom atmosferom.

Njegov tim započeo je s izradom naprednih računalnih modela koji se temelje na povijesnim podacima, u okviru SWQU programa (Space Weather with Quantified Uncertainties), u suradnji s američkom organizacijom National Science Foundation (NSF) i NASA-om, za što su dobili 3 milijuna dolara kako bi razvili sustav pod nazivom "Composable Next Generation Software Framework".

U znanstvenom timu se nalaze vrhuski matematičari, astrofizičari, astronomi, programeri, geofizičari i stručnjaci za umjetnu inteligenciju.

Linares vjeruje da će uspješno razviti snažnu fleksibilnu softversku platformu koja će pomoću računalnih alata i analiza setova velikih količina podataka koji dolaze iz raznih izvora u svemiru i na Zemlji, pružiti čovječanstvu dragocjeno vrijeme za zaštitu ranjivih sustava, ali i nam omogućiti nove spoznaje o aktivnostima koje dolaze sa Sunca i iz svemira.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->