Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.09.2020. 10:20

Najveća kamera 

VIDEO: Kamera super teleskopa snima brokule 

Kako testirati senzor najveće digitalne kamere na svijetu? Fotkanjem povrća naravno.

VIDEO: Kamera super teleskopa snima brokule

Astronomski opservatorij Vera C. Rubin (VRO) koji se gradi u Čileu uskoro će dobiti najveću digitalnu kameru na svijetu od čak 3.200 megapiksela, odnosno 3,2 gigapiksela, koja bi znanstvenicima trebala pomoći u dobivanju odgovora na neka od najvećih pitanja u astronomiji poput prirode tamne tvari i tamne energije.

Objektiv kamere se sastoji od 189 individualnih senzora, zahvaljujući kojima će moći proučavati čitavo vidno polje noćnog neba, a osim snimanja milijardi zvijezda i galaksija, moći će uhvatiti sve što se miče ili blješti, pa znanstvenici kažu da će ih nahraniti podacima koji će se proučavati desetljećima.

50212766248_c5888fe2a3_c

Kamera se trenutno sklapa u SLAC National Accelerator Laboratoriju u Kaliforniji, a znanstvenici su već počeli snimati prve testne slike. Među njima je i fotka brokule, koju su snimili u kutiji kroz rupicu promjera od 150 mikrona, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ako se pitate koliko dobro ispadaju fotke snimljene kamerom od 3,2 GP, reći ćemo vam da biste za njihov prikaz u punoj razlučivosti trebali 378 UHD TV zaslona.

"Kamera od 3 milijarde piksela će pokrivati 10 četvornih stupnjeva neba, što je oko 40 puta veličine punog Mjeseca, a mi ćemo snimati fotografije neba svakih 15 sekundi", navodi SLAC i dodaje kako će se na taj način dobiti vrlo duboke snimke čitavog neba, ali što je još važnije, vremenske sekvence. "Vidjet ćemo zvijezde kojima se promijenio sjaj i sve što se kreće nebom poput asteroida i kometa", dodaju.

brokula

Jedini potencijalni problem u promatranju neba kojeg se jako plaše u VRO-u su mega konstelacijesatelita koje bi mogle pokvariti ova istraživanja, pa VRO nije previše sklon Musku i njegovom satelitskom internetu za koji će se u orbiti Zemlje naći deseci tisuća satelita.

VRO se gradi na vrhu brda Cerro Pachón u sjevernom Čileu na visini od 2.682 metara, a trebao bi biti dovršen krajem 2022. godine, kada bismo trebali dobiti prve snimke svemira snimljenih najvećom digitalnom kamerom na svijetu.

Vera Florence Cooper Rubin

Vera_Rubin

Vera C. Rubin (1928-2016), po kojoj je opservatorij dobio ime, bila je američka astronomka koja je otkrila nesklad između predviđenog kutnog gibanja galaksija i promatranog kretanja, proučavajući krivulje galaktičke rotacije, a taj fenomen se smatra dokazom postojanja tamne tvariVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->