Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.09.2020. 12:43

First Light 

Rocket Lab u tajnosti lansirao satelit za Mjesec

Prvi Photon satelit ima vlastitu propulziju, solarne ploče te može nositi kamere i druge instrumente.

Rocket Lab u tajnosti lansirao satelit za Mjesec

Privatna novozelandsko-američka svemirska tvrtka Rocket Lab ponovno je uspješno lansirala svoju Electron raketu u svemir kojom je u orbitu Zemlje dovela satelit za jednog svojeg klijenta, no to nije jedina stvar koja obilježava tu misiju.

Tvrtka je bez ikakvih najava, u tajnosti lansirala i svoj prvi Photon satelit, koji bi u budućnosti mogao putovati prema Mjesecu, Marsu, Veneri i drugdje, odnosno služiti za vrlo ambiciozne misije u dubokom svemiru.

Photon se temelji na Rocket Labovom "Kick Stageu", mini raketi koja je dizajnirana za prijevoz korisnog tereta na finalno odredište u orbiti Zemlje nakon što je Electron dovede u svemir.

Za razliku od te male rakete koja posjeduje isključivo propulzijski sustav, Photon sadrži vlastitu propulziju, dodatnu elektroniku, orijentacijske senzore, energetske jedinice i instrumente poput kamera, što znači da može svemirom letjeti samostalno, pa nakon odvajanja od Kick Stagea može otići u višu orbitu ili napustiti Zemljinu orbitu i uputiti se prema nekoj drugoj destinaciji u svemiru.

U ovoj prvoj misiji pod nazivom First Light, Photon nije krenuo na Mjesec, već je ostao u orbiti kako bi snimao površinu Zemlje i poslužio kao demonstrator tehnologija koje će mu biti važne za misije u budućnosti, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Na tiskovnoj konferenciji Rocket Lab je rekao kako je odlučio čuvati misiju u tajnosti sve dok nije bio siguran da sve funkcionira u najboljem redu. Također su izjavili da će "high-energy" inačica Photona biti u stanju letjeti na lunarne i interplanetarne misije, uključujući NASA-inu Capstone misiju početkom 2021. godine. U toj misiji Photon će letjeti kao "izvidnik" koji će pomoći Artemisovoj Gateway letjelici u sigurnom pristupu Mjesecu.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->