Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.06.2020. 17:10

Mikro-češalj 

Australija: Download 1000 HD filmova u sekundi

Znanstvenici postigli najveću brzinu interneta na svijetu od 44,2 terabita u sekundi.

Australija: Download 1000 HD filmova u sekundi

Znanstvenici sa sveučilišta Monash, Swinburne i RMIT ostvarili su najveću brzinu interneta na svijetu pomoću jednog optičkog čipa od 44,2 terabita u sekundi što bi vam u teoriji omogućilo preuzimanje 1000 HD filmova za manje od sekunde.

Optički čip koji su nazvali "mikro-češalj" (slika gore) u stanju je zamijeniti 80 zasebnih infracrvenih lasera i može prenositi komunikacijske signale.

Istraživači su sustav testirali na postojećoj optičkoj infrastrukturi u Melburnu, što znači da ima veliki potencijal za ogromno povećanje kapaciteta australskog interneta, a nova bi se tehnologija mogla proširiti i širom svijeta.

Ovakve demonstracije eksperimenata ultrbrzog interneta do sada su bile ograničene na laboratorijske testove, no za potrebe ove studije brzina je postignuta na postojećoj komunikacijskoj infrastrukturi, a uređaj koji je to omogućio je manji i lakši u odnosu na postojeći komunikacijski hardver 

"Ono što naše istraživanje pokazuje jest sposobnost optičkih vlakana koja već imamo u zemlji da budu okosnica komunikacijskih mreža sada i u budućnosti zahvaljujući projektu NBN. Razvili smo nešto što se može prilagoditi budućim potrebama", izjavio je dr. Bill Corcoran, jedan od autora studije i profesor električnih i računalnih sustava na Sveučilištu Monash.

"I ovdje se ne radi samo o Netflixu, već o široj primjeni onoga za što koristimo naše komunikacijske mreže. Ovo se može koristiti za autonomne automobile i budući prijevoz, a može pomoći medicini, obrazovanju, financijama i industriji e-trgovine", dodaje australski znanstvenik.

Kako bi ilustrirali utjecaj optičkog "mikro-češlja" na optimizaciju komunikacijskih sustava, istraživači su ugradili 76,6 km 'tamnih' optičkih vlakana između gradskog kampusa Melbourne i kampusa Clayton sveučilišta Monash. Optička vlakna osigurala je australska Akademska istraživačka mreža, a unutar njih su smjestili 'mikro češalj' Sveučilišta Swinburne. To, kako kažu, "djeluje poput duge koju čine stotine visokokvalitetnih infracrvenih lasera iz jednog čipa. Svaki laser može se koristiti kao zasebni komunikacijski kanal. Istraživači su bili u mogućnosti poslati maksimalne podatke po svakom kanalu, simulirajući maksimalnu upotrebu interneta, s propusnošću većom od 4 THz.

Studija je objavljena u časopisu Nature Communications i možete je pronaći na ovoj poveznici.

Koliko je ono brz vaš internet?

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->