Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.04.2021. 11:02

Meso 2.0 

Izrael je predvodnik u izradi umjetnog mesa

U Izraelu postoji čak 50 startupa koji se bave razvojem mesa za koje nije ubijena niti jedna životinja.

Izrael je predvodnik u izradi umjetnog mesa

Usprkos velikom otporu od strane tradicionalista, tehnologija proizvodnje umjetnog mesa sve se više razvija i još nećemo morati dugo čekati kada ćemo kod svojeg mesara po normalnoj cijeni moći kupiti šnicle za koje nije zaklano nikakvo pile, prase ili tele.

Mada se dvije ponajveće tvrtke koje se bave razvojem "umjetnog" mesa, From Beyond Meat i Impossible Foods nalaze u SAD-u, prijestolnica ove tehnologije sve više postaje Izrael. Prema izvještaju koji donosi Nir Goldstein, direktor instituta Good Food Institute Israel, u toj zemlji je pokrenuto više od 50 startup tvrtki koje razvijaju tzv. "fake meso", a izraelska vlada je osnovala dva tehnološka inkubatora - The Kitchen i Fresh Start, koji će tvrtkama koje se bave ovom tehnologijom pomoći u financiranju, mentoriranju i poslovanju.

Mada se u svijetu puno istraživanja vodi oko izrade pravog mesa od matičnih stanica, što je još uvijek dugotrajan i skup proces, većina izraelskih startupa svoje meso temelji na biljnim nadomjescima, a Goldstein ga naziva meso 2.0.

128946532_1067446390367570_8619790485177675088_n

Na primjer, izraelska tvrtka Rilbite razvija alternativu mljevenog mesa od osam žitarica i povrća, uključujući rižu i brusnice, dok More Foods, proizvodi umjetne goveđe trakice koristeći visokoproteinsku mješavinu kvasca.

U pokušaju da stvore još realnije oblike lažnog mesa, neke se tvrtke okreću 3D ispisu - kao što je to učinio Redefine Meat sa svojim Alt-Steak proizvodom. Kako bi oponašala teksturu i strukturu pravih steakova, tvrtka je digitalno mapirala preko 70 parametara govedine, uključujući sočnost, raspodjelu masti i osjećaj u ustima. Zatim se od biljnih sastojaka sloj po sloj izrađuje lažno meso, korištenjem industrijskih 3D printera za hranu.

Zanimljivu tehnologiju koristi i tvrtka SavorEat koja 3D printanjem proizvodi hamburgere pomoću robotskog kuhara opremljenog patronama sa sastojcima. Robot ispisuje pljeskavicu, a zatim je peče na žaru prema želji kupca - sve u roku od šest minuta. "3D ispisom možemo stvoriti heterogene teksture - masnoće, mišiće, vezivna tkiva - i kombinirati ih na način koji čini da meso izgleda i ima okus kao prava stvar", objašnjava izvršna direktorica Racheli Vizman.

123209496_406105420772691_8014668964919658024_n

Za razliku od startupa koji svoje lažno meso temelje na biljnim sastojcima, tvrtke Aleph Farms i SuperMeat u bioreaktorima izrađuju meso od matičnih stanica koje se uzimaju od živih životinja. "Kako se stanice razvijaju, hrane se nutrijentima koji ih potiču na umnožavanje, a čitav proces se odvija bez korištenja antibiotika, što je uobičajeno u konvencionalnoj mesnoj industriji", navodi Didier Toubia, čija tvrtka Aleph Farms proizvodi tanke bifteke korištenjem te tehnologije.

U svakom slučaju, zahvaljujući startupima, znanstvenicima i potpori države, Izrael sve više postaje svjetska prijestolnica budućnosti alternativne mesne prehrane, koja bi mogla riješiti mnoge probleme mesne industrije u svijetu, uključujući glad, bolesti i zagađenja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->