Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.03.2021. 13:31

NASA 

Ingenuity Mars helikopter sprema se poletjeti

Ukoliko sve pripreme proteknu u redu, Ingenuity bi mogao poletjeti 8. travnja.

Ingenuity Mars helikopter sprema se poletjeti

Kao što vjerojatno znate, NASA je s Perseverance roverom na Mars dovela prvi dron dizajniran za let u atmosferi čija gustoća iznosi samo 1 posto u odnosu na onu na Zemlji.

Ingenuity dron, ili točnije rečeno Marsov helikopter, prije nekoliko dana je skinuo svoj štit koji ga je štitio pri slijetanju rovera na Mars i sada je upućen kao "uzletištu" s kojeg će pokušati poletjeti na pogon dva rotora s motorom na električnu energiju.

Osim što će se morati boriti s rijetkom atmosferom, Ingenuity očekuju i drugi izazovi koji uključuju noćne temperature od minus 90 stupnjeva Celzijevih, koje bi mogle dovesti do smrzavanja i pucanja električnih komponenti.

Mada je helikopter uspješno testiran u NASA-inoj vakuumskoj komori koja je simulirala dio uvjeta na Marsu, tek će pravi testni let na crvenom planetu pokazati hoće li postati prvi helić sposoban za let na Marsu.

NASA kaže da će pripreme za prvi let trajati 6 dana te će uključivati otključavanje sigurnosnog mehanizma koji ga drži na roveru, nakon čega će mehanizirana ruka započeti rotiranjem helikoptera kako bi ga postavila u horizontalnu poziciju. Potom će helikopter ispružiti svoje noge za slijetanje, a dan uoči prvog testnog leta (peti dan priprema), inženjeri će pokušati koristiti Perseverance rover kao punjač baterije Ingenuitya sastavljene od 6 ćelija.   

Ako šesti i zadnji dan priprema NASA bude zadovoljna sa stanjem helikoptera, dobit će zeleno svjetlo za uzlijetanje i prvi let na udaljenosti od 5 metara od rovera. Nakon toga će se ponovno provjeriti svi pogonski i komunikacijski sustavi i započet će povijesna faza prvih letnih testova na Marsu. NASA kaže da će puno toga ovisiti i o tome hoće li rover preživjeti prvu noć na Marsu bez zaštitnog omotača koji ga je čuvao dok je bio spojen na rover.

Kladionice su već počele primati oklade hoće li Ingenuity letjeti Marsom ili će predstavljati samo nepomični kip na njegovoj površini.Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Helikopter dron Ingenuity
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->