Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.04.2021. 10:54

ESA 

Lov na uskršnja jajca iz svemira

Uoči kršćanskog blagdana ESA je pomoću Copernicus Sentinel-2 satelita krenula u potragu za jajima.

Lov na uskršnja jajca iz svemira

Europska svemirska agencija odlučila je dati svoj prilog obilježavanju Uskrsa, pa je odlučila pronaći najljepša uskršnja jajca koja se vide iz svemira. Točnije rečeno, znanstvenici ESA-e su korištenjem Copernicus Sentinel-2 satelita odlučili pronaći četiri najljepša jajasta objekta na Zemlji koji se vide iz svemira.  

Prvi od njih je AT&T stadion u Arlingtonu, SAD koji je dom NFL ekipe  Dallas Cowboys, a često se koristi i za koncerte, košarkaške i nogometne utakmice.

jajce1

Drugi objekt koji su odabrali međi četiri najljepša je željeznički kolodvor u Pekingu (Beijing South Train Station), najveći kolodvor u Kini i jedan od najvećih na svijetu. Koristi se kao polazni terminal za ultrabrze vlakove na linijama Peking–Tianjin i Peking-Šangaj koji postižu brzine do 350 km/h. Kolodvor je izrađen od 60.000 tona čelika i 490.000 kubičnih metara betona.

jajce2

Treća zgrada koja iz svemira također izgleda poput uskršnjeg jajca je Taipei Dome u Taiwanu, koji se još naziva i Farglory Dome. Radi se o stadionu koji je još uvijek u izgradnji, a biti će prvenstveno namijenjen gledanju utakmica baseballa, mada će se na njemu održavati i druga sportska i kulturna natjecanja i događanja. 

jajce3

Četvrto upečatljivo jajce se nalazi također u Aziji, a radi se o stadionu Sapporo Dome u Japanu, smještenom na otoku Hokkaidu. Primarno se koristi za nogometne i baseball utakmice, a poseban je po tome što posjeduje gumb kojim se doslovce jednim klikom njegova podloga može prenamijeniti ovisno o sportu koji se igra. Stadion je jedan od planiranih objekata za održavanje ovogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara, a prethodno je bio mjesto održavanja FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu 2002.

jajce4

Koje je jajce vama najljpše? Sretan Uskrs svima koji ga slave!Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->