Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.03.2021. 16:30

NLOS 

Laser vidi skrivene objekte s kilometra udaljenosti

Kineski znanstvenici napravili veliki iskorak u razvoju takozvanog nelinernog vida.

Laser vidi skrivene objekte s kilometra udaljenosti

Nelinearni vid (NLOS) odnosi se na put širenja radiofrekvencije (RF) koji je (djelomično ili u potpunosti) zaklonjen preprekama, što otežava prolazak radio signala. Česte prepreke između radio-odašiljača i radio-prijamnika su visoke zgrade, drveće, fizički krajolik i visokonaponski elektro provodnici. Dok se neke prepreke apsorbiraju, a druge odražavaju radio signal; svi ograničavaju sposobnost prijenosa signala.

F3.large

Kineski znanstvenici iz Instituta tehnologije u Hefeiju, razvili su sustav koji se temelji na ispaljenom laseru i proračunu koliko dugo fotonima treba da pogode određene dijelove prostora i odbiju se natrag. dosadašnji eksperimenti u tome su bili uspješni u otkrivanju skrivenih objekata na udaljenosti do nekoliko metara, no kineski sustav ih može detektirati na udaljenosti od 1,3 kilometra, što ima velike mogućnosti primjene u vojsci, policiji, pa čak i u autonomnim automobilima kojima će pružiti dodatne senzorske sposobnosti. 

F1.large

U hardverskom smislu, grupa je razvila NLOS sustav za obradu slike s niskom razinom šuma na valnoj duljini blizu infracrvene svjetlosti, zasnovan na konfokalnom optičkom dizajnu s dvostrukim teleskopom.

Profesori Pan Jianwei, Dou Xiankang i Xu Feihu sa Sveučilišta znanosti i tehnologije smatraju kako se ovime otvara novi put za razvoj tehnologije za prikazivanje prostora izvan vidnog polja, a rezultate studije su objavili u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, na ovoj poveznici.

Mogli bismo reći da se zahvaljujući ovoj tehnologiji više nećete moći sakriti iza drva, auta, zgrade, zida, pa čak niti iza Stipe Miočića ili Francisa Ngannoua.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->