Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.03.2021. 13:28

NASA 

TESS teleskop je već otkrio 2200 potencijalnih planeta

Svemirski teleskop TESS već je premašio sva očekivanja NASA-inih znanstvenika.

TESS teleskop je već otkrio 2200 potencijalnih planeta

NASA je objavila da je njezin svemirski teleskop TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) već uspio ostvariti i nadmašiti sve ciljeve osnovne misije. Za teleskop koji se u svemiru nalazi od 2018. godine, NASA je svojevremeno rekla kako očekuje da će u prve dvije godine istraživanja otkriti oko 1.600 potencijalnih planeta, no njihova brojka do sada već iznosi više od 2220.

Stotine njih su mali planeti koji bi mogli biti "kameni" poput naše Zemlje, e neki su doista vrlo neobični. Primjerice, kameni planet TOI-700 d se nalazi na udaljenosti od 100 svjetlosnih godina od nas, LHS 3844b je vruća "super Zemlja" s ekstremno bliskom orbitom svojoj zvijezdi oko koje napravi puni "krug" za 11 sati, a TOI 849 b je plinoviti gigant koji je izgubio svoju atmosferu ili je nikada nije niti imao.

Valja naglasiti da tih 2.200 planeta tek treba biti potvrđeno, jer se do sada potvrda da se doista radi o planetima stigla za samo njih 120, što znači da će buduće astronomske svemirske letjelice poput James Webb Space Teleskopa morati proučiti detalje svakog kandidata.Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Teleskop planeti TESS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->