Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Baterija koja se napuni za 2 minute će promijeniti svijet
Članak
Objavljeno: 14.10.2014. 15:04

NTU 

Baterija koja se napuni za 2 minute će promijeniti svijet

Znanstvenici proizveli bateriju koja se puni samo dvije minute i vjeruju da će revolucionizirati svijet gadgeta i električnih automobila.

Baterija koja se napuni za 2 minute će promijeniti svijet

Svi koji cvilite kada vam tijekom razgovora krepa baterija pametnog telefona, ili vam prijenosnik crkne usred igranja Battlefielda 4, uskoro biste na raspolaganju mogli imati baterije koje će vam omogućiti da ih za samo 120 sekundi napunite na 70 posto kapaciteta, dok će istovremeno imati 10 puta veći ciklus punjenja (izdržljivosti).

Novi tip baterija su predstavili Chen Xiaodong i njegovi kolege s Tehničkog sveučilišta Nanyang (NTU) iz Singapura, koji su grafit u anodi (negativni pol) tradicionalne litij-ionske baterije zamijenili novim materijalom, gelom izrađenom od nanočestica titanijevog dioksida, tvari koja je jeftina i neotrovna.

NTU tim je otkrio metodu kojom se titanijev dioksid iz osnovne forme sferičnog oblika može transformirati u sićušne nanocijevi koje su tisuću puta tanje od promjera ljudske vlasi, što ubrzava kemijske reakcije u novoj vrsti baterija, te im omogućuju superbrzo punjenje.

NTU tim

Novi tip baterije su izumili profesor Chen Xiaodong i njegovi studenti poslijediplomskog doktorskog studija Tang Yuxin i Deng Jiyang.

Znanstvenici vjeruju kako će njihove baterije imati veliki utjecaj na sve vrste proizvoda i industrija, posebice na industriju električnih automobila, kojima je punjenje bez specijaliziranih postaja kakvima zasad raspolaže samo Muskov Tesla Motors vrlo nezgodna zadaća, što ih čini nepraktičnim i previše egzotičnim, pa im cijene nikako ne padaju.

Baterije singapurskog tima trebale bi omogućiti pojavu velikog broja jeftinih električnih automobila koji će biti dostupni svakome a ne samo eliti.

Pored toga, znanstvenici navode kako će njihov sustav smanjiti i količine baterijskog otpada, obzirom da su njihovi testovi ukazali da ove baterije mogu trajati 10 puta duže od trenutne generacije litij-ionskih baterija.

Njihova tehnologija se trenutno nalazi u fazi licenciranja, a znanstvenici vjeruju kako će se prve baterije na tržištu pojaviti kroz dvije godine.    

Izvor: NTUVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->