Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.10.2014. 11:03

Antibakterijska odjeća 

Crvene alge za odjeću koja ne smrdi

Znanstvenici proizveli antibakterijska vlakna impregnirana sastojkom iz ekstrakta crvenih algi.

Crvene alge za odjeću koja ne smrdi

Antibakterisjki materijal znanstvenika KTH. U ovom "pramenu" se nalazi gotovo 200.000 niti koje su upletene u istom smjeru. Photo Credit: KTH 

Profesor polimerskih materijala Mikael Hedenqvist sa švedskog instituta KTH Royal Institute of Technology i njegov kolega Richard Olsson, te student Richard Olsson, tražili su alternativu za antibakterijsku odjeću, za čiju izradu su se do sada koristili srebrni ioni. Te tehnologija impregnacije srebrom, u posljednje vrijeme je pod velikim pritiskom javnosti, ali i znanosti, obzirom da mnogi smatraju kako takva metoda izrade odjeće protiv znojenja donosi velike zdravstvene rizike, koji uključuju i pojavu malignih oboljenja.

Švedski znanstvenici su stoga proizveli novu vrstu antibakterijske tkanine, koja kombinira biokompatibilnu plastiku s antimikrobiološkim spojem lanosolom, koji se najčešće nalazi u vrsti morskog raslinja iz obitelji Rhodophyta, ili crvenih algi.

Ovaj spoj je vrlo dobra alternativa za antibakterijsku odjeću umjesto srebrnih čestica, te za potrebe medicinskih zavoja.

Znanstvenici su do novog platna došli korištenjem tehnologije pod nazivom "electrospinning", kojom su proizveli ultratanke niti, koje omogućuju veći kontakt između antibakterijskih vlakana i okolnog područja. 

Sada samo predstoji da se njihovog izuma dočepa industrija odjeće, pa da jednog dana više nikada jedni drugima ne smrdimo bez obzira koliko se znojili (od muke). 

Izvor: KTHVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->