Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.04.2011. 21:28

Kinezi u svemiru 

Kineska svemirska postaja do 2020.

Postaja Tiangong ili Nebeska palača trebala bi biti postavljena u orbitu 2020.

Kineska svemirska postaja do 2020.

Maketa svemirskog broda spojenog na osnovni modul Tiangonga  

Kina već dulje vremena razvija svoj svemirski program o kojemu informacije uvijek dolaze jako sporo i na kapaljku. Novi njihov pothvat koji se spremaju realizirati u sljedećih 10 godina je gradnja svemirske postaje.

Svemirska postaja će biti mase od 66 tona, u njoj će moći boraviti troje članova posade, a pored stambenog prostora sadržavati će dva laboratorija za proučavanje mikrogravitacije i astronomije, te za izvođenje bioloških eksperimenata.

 Nebeska palača predstavlja snažan kineski politički simbol 

Obzirom da se još ne zna sudbina međunarodne svemirske postaje ISS, čija misija bi trebala završiti 2020. (mada postoje planovi da joj se vijek trajanja produži i do 2028.), postoji mogućnost da kineska postaja iza 2020. godine bude jedina postaja u svemiru.

Tiangong ili Nebeska palača, kako glasi naziv ove postaje, biti će modularna poput ISS-a, sačinjavat će je centralni modul dužine oko 18 metara, te laboratoriji od kojih će svaki biti dugačak oko 15 metara, a čitava postaja neće biti većeg promjera od 4,2 metra. Ovo jasno govori kako će kineska postaja biti znatno manja od ISS-a, pa čak i od ruske postaje Mir.

tiangong 1

Rad na Tiangong-1 modulu primiče se kraju

Prvi Tiangong-1 testni modul biti će lansiran bez posade još do kraja ove godine, kako bi se provjerila tehnologija pristajanja letjelica. Potom će ubrzo slijediti lansiranje Tiangonga-2, koji će ugostiti dvoje astronauta tijekom misije trajanja od 20 dana, dok će Tiangong-3 biti lansiran 2015. godine i na njemu će astronauti provesti 40 dana. Do kraja desetljeća Kina će sagraditi pravu postaju, dok će ova tri modula poslužiti samo za razvijanje tehnologije za nju.

z8270846X,Start-misji-Shenzhou-7

Astronaute će na postaju dovoziti letjelica Shenzou 8, koju će u svemir podići raketa Shenjian (Dugi marš)

Kineski dužnosnici izjavili su kako će međunarodne razmjene astronauta biti dobrodošle, a sustav za pristajanje će biti kompatibilan s američkim i ruskim letjelicama koje danas pristaju na ISS, kako bi je čitava međunarodna zajednica mogla koristiti.

Ova izjava se nije dojmila jednog NASA-inog savjetnika koji je izjavio kako ovaj projekt vidi prije svega kao snažan politički simbol.

VIDEO - Tiangong-1

Pripreme za lansiranje testnog modula nalaze se u poodmakloj fazi. Provjeravaju se sustavi za pristajanje kako bi sve bilo spremno za lansiranje krajem ove godine. U video možete vidjeti i zanimljivu animaciju postaje kako će izgledati kada bude kompletirana i kad ugosti prve astronaute.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Kina NASA svemirska letjelica ISS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->