Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.05.2015. 13:30

Hakiranje ISS-a 

VIDEO: Haker mijenjao temperaturu na Svemirskoj postaji

Hakeru optuženom za zastrašivanje putnika u zrakoplovu koji je ukazao na ranjivosti sigurnosnog sustava, to nije bila prva aeronautička akcija.

VIDEO: Haker mijenjao temperaturu na Svemirskoj postaji

Prošli mjesec, stručnjak za sigurnost Chris Roberts, maknut je s jednog leta United Airlinesa, jer je putem Twittera plašio putnike iznošenjem podataka o mogućim ranjivostima zrakoplova i tvrdio da bi svojim laptopom mogao preuzeti mnoštvo upravljačkih sustava i izazvati fatalnu nesreću kada bi to želio.

Mada istraga još nije dovršena, pa se za sada ne može potvrditi da je Roberts doista upadao u zaštićene sustave zrakoplova, ovih je dana otkriveno da mu to nije bio jedini pothvat u domeni aeronautike, jer se još 2012. godine na jednoj hakerskoj konvenciji pohvalio hakiranjem Međunarodne svemirske postaje ISS, o čemu postoji i video (dolje).

U svojem izlaganju na konvenciji, haker je tada objašnjavao kako je uspio mijenjati temperaturu na ISS-u, te je rekao da si je NASA sama kriva što je ostavila pristup sustavima bez enkripcije, što je jako glupo s njihove strane, jer bi on taj sigurnosni propust mogao iskoristiti za nanošenje velike štete, pa to može učiniti i neki drugi "zločesti" haker.

Roberts je inače osnivač i šef tehnologije jedne tvrtke za računalnu sigurnost, pa neki mediji u SAD-u smatraju da postoji velika mogućnost da ovim stvarima želi samo uzburkati medijsku prašinu sa svrhom reklamiranja svojeg biznisa.

Valja naglasiti da Roberts nakon uklanjanja s leta United Airlinesa nije uhićen, ali mu je prijenosnik oduzet kako bi se otkrilo je li doista nešto petljao sa sigurnosnim sustavima zrakoplova.

NASA se za sada još nije oglasila kako bi potvrdila ili demantirala jesu li se astronauti 2012. godine u nekom trenutku požalili na previsoku ili prenisku temperaturu. 

Izvor: Ars TechnicaVezani sadržaji
Ključne riječi haker ISS grijanje Chris Roberts
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->