Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.05.2015. 17:10

AMD 

HBM donosi revoluciju u svijet grafičkih kartica

Novu ultrabrzu memoriju AMD razvija već 7 godina, a ugraditi će ju prvo u AMD Radeon R9 390X grafičku karticu.

HBM donosi revoluciju u svijet grafičkih kartica

AMD je napokon službeno predstavio HBM (High Bandwith Memory) memoriju, koju je razvijao punih 7 godina a ona će zamijeniti GDDR5 koji je došao do granice iza koje bi, kako tvrde, mogao utjecati na usporavanje performansi GPU-a, obzirom da se GDDR5 čipovi neće više smanjivati, pa bi za povećanje propusnosti bilo potrebno povećavati njihovu količinu.

Glavna snaga HBM standarda memorije je u tome što će donijeti manje dimenzije i veću energetsku učinkovitost, uz istovremeno povećanje propusnosti.

7152_07_hbm-revolutionize-video-cards-starting-amds-radeon-r9-390x_full

U konkretnim brojkama, razlika između GDDR-a 5 i HBM-a iznosi 50 posto u korist HBM-a, jer on omogućuje propusnost od 35 ili više GB po jednom potrošenom vatu, za razliku od GDDR5, koji po jednom vatu omogućuje 10,66 GB/s.

Što se dimenzija tiče, HBM "stack" kapaciteta od 1 GB, zauzeti će 35 kvadratnih milimetara na ploči sklopa, dok GDDR5 zauzima 672 kvadratna milimetra, pa će nove grafičke biti znatno manje u odnosu na postojeće.

7152_08_hbm-revolutionize-video-cards-starting-amds-radeon-r9-390x_full

Na žalost, cijene prvih HBM grafičkih kartica će biti prilagođene high-end i "entuzijast" tržištu, pa ćemo se morati strpjeti neko vrijeme dok tehnologija ne bude dostupna vlasnicima "normalnih" gaming računala. 

Nadamo se da će AMD uskoro otkriti više detalja o AMD Radeon R9 390X grafičkoj za koju se nadamo da ćemo ju imati priliku testirati ove godine u našem Vidilabu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->