Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.05.2015. 11:00

Novi OS 

Rusija radi vlastitu mobilnu platformu

U razvoj novog mobilnog operativnog sustava direktno se uplela ruska vlada.

Rusija radi vlastitu mobilnu platformu

Prema pisanju ruskog medija RBC, Rusija se želi riješiti Androida i iOS-a, te svoje vlastite pametne telefone i uređaje partnera želi opremiti novim operativnim sustavom. Razvoj novog mobilnog OS-a je direktno "naredila" ruska vlada, a ruski Ministar komunikacija Nikolaj Nikiforov je prema tvrdnji ruskog medija, potvrdio da se Rusi nalaze u pregovorima s finskom tvrtkom Jolla u vezi moguće suradnje na izradi nezavisnog operativnog sustava koji će se temeljiti na open source platformi Sailfish OS.

Taj se operativni sustav do sada našao samo na Jolla telefonima izdanim 2013. godine, koji se prodaju najviše u Finskoj, Rusiji, Indiji, Kazahstanu i Hong Kongu, a uskoro će se naći i u Jolla tabletima (lipanj 2015.).

Nikiforov je još u veljači ove godine na Twitteru žestoko napao Google, optužujući ga za monopolizam na mobilnom tržištu zbog njegovog Android OS-a, te je rekao da ljudi ne bi trebali kupovati uređaje s njim, već se okrenuti alternativama poput Tizena, Sailfisha i Ubuntua.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci Rusija je započela trošiti veliki novac kako bi nagovorila developere da proizvode aplikacije koje će biti kompatibilne s alternativnoim platformama, a Nikiforov je otkrio da će na projektu novog OS-a sudjelovati Rusija, Kina i Finska, ali će se u njega također uključiti Brazil, Indija i Južna Afrika. 

Ruski dužnosnik nije otkrio kako će se zvati novi operativni sustav, no rekao je da će biti potpuno novi proizvod, odvojen od Jollinog postojećeg Saillfish OS-a. 

Očito je da su Rusija i Finska odavno zaboravile Zimski rat, te su našle zajedničku nišu u kojoj mogu pokušati otkinuti svoj komad kolača mobilnog tržišta, bez obzira na ekonomske sankcije pod kojima se nalaze Putin i ekipa. 

Izvor: RBCVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->