Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.05.2015. 12:37

Panasonic 

VIDEO: Stiže optička LED identifikacija za telefone

Ova tehnologija za prepoznavanje objekata temelji se na enkodiranju informacija pomoću LED svjetla.

VIDEO: Stiže optička LED identifikacija za telefone

Prepoznavanje objekata, posebice robe u dućanima, danas se uglavnom temelji na čitanju QR kodova, no Panasonic za iduću godinu priprema malo drugačiji sustav koji se bazira na enkodiranju informacija iz LED izvora svjetla, kako bi vaš uređaj mogao čitati optičke ID signale određenih predmeta, a potom iz online baze podataka pronaći određeni artikl i na ekranu vam prikazati detaljne podatke o njemu.

Generalni direktor Panasonicove grupe Business Development Group Panasonic System Networks, Yoshito Kawai, navodi da ova tehnologija "LED predajnika" nije nova, no kaže da ju je japanska multinacionalna tvrtka dovela do savršenstva znatnim povećanjem brzine predaje podataka.

S pozicije korisnika, ovo neće biti ništa komplicirano, jer ćete samo trebati uperiti svoj pametni telefon ka objektu koji vas zanima, čija će kamera pročitati "svjetlosnu informaciju", a aplikacija ju "protumačiti".

Što se tiče dućana koji će izlagati svoju robu, oni će predmete osvijetliti LED svjetlom u kojem se nalazi svjetlosni kod koji se temelji na "fluktuacijama svjetline", odnosno bljeskovima koji su nenametljivi i nevidljivi ljudskom oku. Kawai kaže da će vam za čitanje LED informacija s objekata, poslužiti bilo koji pametni telefon s kamerom i njihovom aplikacijom.

Pored toga, prednost ovakve LED identifikacije u odnosu na druge sustave za digitalno prepoznavanje je i u tome što sustav ne mora raditi na vidljivom svjetlosnom spektru, pa će signale moći hvatati čak i ako ništa ne vidite.

Panasonic vjeruje da će svoju LED ID tehnologiju dovesti na tržište u fiskalnoj godini 2016., te ju namjerava licencirati svim zainteresiranim partnerima. 

Izvor: Diginfo [YouTube]Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->