Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.03.2023. 16:13

JIS X6257 

Blue Ray diskovi s garancijom od 100 godina

Ako imate potrebu za dugoročnom pohranom, ovi su diskovi napravljeni da traju duže od vas.

Blue Ray diskovi s garancijom od 100 godina

Trajanje optičkih diskova poput CD-a, DVD-a i Blu-Raya ovisi o puno faktora koji uključuju kvalitetu izrade, korištene materijale, okolišne uvjete, kao i načine na koje ih korisnici čuvaju. Iz tog razloga je teško reći koliko će vam dugo izdržati BR disk na koji ste zapržili svoju svadbu, kolekciju fotografija i riznicu svoje omiljene glazbe. Od stručnjaka ćete uglavnom čuti da će vam trajanje medija iznositi u prosjeku nekoliko desetljeća, ukoliko diskove čuvate dalje od topline, vlage i UV zračenja.

Kada se radi o potrebama državnih institucija, njima je dugotrajnost pohrane od najveće važnosti, pa je tako, primjerice, japanska vlada uvela JIS X6257 standard kvalitete za optičke diskove i metode snimanja, a agencija JIIMA (Japan Document Information Management Association), definirala je certifikacijske metode za optičke medije koji zadovoljavaju taj standard).

Diskovi snimljeni metodom usklađenom s X6257 standardom koji prolaze JIIMA testove koji se provode u skladu s međunarodnim standardom ISO/IEC 16963:2017 za metode ispitivanja ubrzanog starenja smiju nositi oznaku "DM for Archive", koja bi korisnicima trebala garantirati trajanje do jednog stoljeća.

Pioneer 2

Kako bi udovoljio korisnicima koji imaju potrebe za dugotrajnom pohranom, Pioneer je izdao prvi optički Blue-ray disk koji nosi oznaku "DM for Archive" te Pioneer BDR-WX01DM Blu-ray snimač, prvi u industriji koji zadovoljava JIS X6257 standard za snimanje diskova koji nose oznaku DM for Archive.

Snimač se povezuje s računalom pomoću USB 3.0 Type-A sučelja. Maksimalne brzine pisanja su 12x za BD-R, 16x za DVD-R i 40x za CD-R medije, a također je kompatibilan i s M-Disc medijima (koji koriste stakleni ugljik za slojeve podataka koji je inertan za oksidaciju), pa bi navodno trebao trajati 1.000 godina.

Čuvanje podataka kroz čitavo stoljeće nije jeftino. Pioneer BDR-WX01DM košta oko 400 američkih dolara, dok se paket od tri 25 GB IPS-BD11J03P BD-R diska prodaje za 15,75 dolara.

Mada stoji činjenica da su BD-R diskovi s trajanjem od 100 godina svojevrsno postignuće, možemo se jedino zapitati hoće li za 100 godina netko i dalje proizvoditi pogone optičkih diskova i hoće li postojati računala koja će ih moći čitati.

Prema našoj internoj anketi među suradnicima i prijateljima, više gotovo nitko na svojem računalu nema nikakav prorez u koji biste mogli ugurati neki disk. Imate li ga vi?

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->