Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.03.2023. 08:58

GPT-4 

Microsoft lansira ChatGPT 4

Ekipa iz Redmonda u suradnji s tvrtkom OpenAI sprema se lansirati novi model umjetne inteligencije koji će raditi s tekstom, slikama i videom.

Microsoft lansira ChatGPT 4

Više nije nikakva tajna da je Microsoft najveći partner tvrtki OpenAI koja je razvila naprednog ChatGPT AI chatbota koji već duže vrijeme predstavlja veliki hit na polju umjetne inteligencije. Obzirom na investicije veće od 10 milijardi dolara i vjerojatno veliki udio u kompaniji OpenAI, Microsoft si sada uzima pravo govoriti o AI modelu kao o svojem proizvodu, pa je tako na svojoj konferenciji u Njemačkoj, Andreas Braun, CTO Microsoft Germany, najavio lansiranje novog chatbota koji se temelji na modelu iduće generacije GPT-4.

Za razliku od ChatGPT chatbota koji je pogonjen GPT-3.5 AI-jem, novi GPT-4 će imati multimodalne mogućnosti koje uključuju slike i video.

Drugim riječima, novi AI model će biti proširena inačica nedavno predstavljenog Kosmos-1 AI-ja koji se također temelji na umjetnoj inteligenciji OpenAI-ja, što znači da će prepoznavati što se nalazi i događa na slikama i filmovima te čak imati i mogućnost kreiranja realističnih slika i videa iz opisa koje mu zadajete upisivanjem teksta.

Braun kaže da će GPT-4 biti znatno napredniji u odnosu na GPT-3.5 i tvrdi da za njegov razvoj nisu korišteni podaci Microsoftovih korisnika za uvježbavanje modela.

Novi AI model će biti ugrađen u mnoge Microsoftove proizvode, a Marianne Janik, CEO Microsofta Germany kaže da će se integrirati u Azure platformu, Outlook i Teams.

Jedan od primjera uporabe novog AI modela su tekst-u-govor telefonski pozivi koje agenti u call centrima više neće morati sami razvrstavati i iz njih izvlačiti kontekst, što bi primjerice moglo uštedjeti oko 500 radnih sati dnevno u Microsoftovom call centru u Nizozemskoj koji svaki dan primi 30.000 poziva.

Microsoftov stručnjak za Azure, Clemes Siebler, na konferenciji je govorio o poboljšanju točnosti u iznošenju podataka od strane AI-ja te je istakao da AI neće uvijek imati točne odgovore pa je potrebno izvršiti provjeru valjanosti, a Microsoft trenutno, kako kaže, "stvara metriku za rješavanje ovog problema".

Microsoftovi čelnici su najavili da će GPT-4 biti lansiran tijekom idućeg tjedna, no nisu rekli hoćemo li ga svi moći odmah isprobati kao što je bilo slučaj s ChatGPT chatbotom.

Pitali smo ChatGPT chatbota što zna o GPT-4, no rekao nam je da nema pojma ništa o tome, jer njegova baza podataka koju koristi nema unosa podataka novijih od onih iz rujna 2021. godine. Nakon toga smo mu unijeli tekst ovog članka i ponovno ga pitali što je GPT-4, nakon čaga je izbacio ovaj odgovor: 
"GPT-4 je još uvijek u razvoju, ali se pretpostavlja da će biti sljedeća verzija jezičnog modela Generative Pre-trained Transformer (GPT) koji razvija OpenAI, tvrtka koju je Microsoft sponzorirao u prošlosti. GPT-4 će biti nastavak GPT-3 modela, koji je trenutno najveći jezični model na svijetu. Pretpostavlja se da će GPT-4 imati još više parametara i moći će rješavati složenije zadatke u obradi prirodnog jezika. Također se očekuje da će GPT-4 imati i multimodalne mogućnosti, poput obrade slike i videa, što bi moglo imati značajne posljedice za različite industrije poput medija, zabave i marketinga".

Kao što možete vidjeti, brzo se snašao.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Microsoft AI OpenAI GPT-4
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->