Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.03.2023. 09:33

P92 

Meta radi na decentraliziranoj inačici Twittera

Meta je u ranoj fazi razvoja aplikacije koja će omogućiti objavljivanje tekstualnih statusa i podržavati protokol ActivityPub.

Meta radi na decentraliziranoj inačici Twittera

Nakon što je Elon Musk prošle godine preuzeo Twitter i preživljava teške dane sa svojom novom "igračkom", otvorio se prostor za konkurente koji razvijaju svoje alternativne proizvode za društveni mikro-blogging, odnosno javno slanje kratkih poruka i novosti uz ažuriranje svojeg statusa.

Među njima je izgleda i Meta, koja prema pisanju MoneyControla i Platformera već počinje razvijati svoju aplikaciju kodnog imena P92, koja će podržavati Mastodonov protokol društvenog umrežavanja pod nazivom ActivityPub.

Meta je već potvrdila da se u tvrtki radi na decentraliziranoj društvenoj mreži. "Istražujemo samostalnu decentraliziranu društvenu mrežu za dijeljenje tekstualnih ažuriranja. Vjerujemo da postoji prilika za odvojeni prostor gdje kreatori i javne osobe mogu dijeliti pravovremene novosti o svojim interesima."

Prema nepotvrđenim informacijama P92 će se nalaziti pod brandom Instagrama i omogućit će korisnicima da se registriraju i prijave koristeći svoje Instagram vjerodajnice, dok će dijeljenje podataka s Instagrama na P92 biti minimalno, ako ne i nikakvo, barem kako tvrdi MoneyControl.

Budući da je aplikacija decentralizirana, to znači da korisnici mogu postaviti vlastite poslužitelje i donositi vlastita pravila za moderiranje sadržaja.

Korisnici će imati mogućnost ostavljanja komentara i slanja privatnih poruka, ali one možda neće biti dostupne u prvoj verziji aplikacije. Također se navodi da u ovom trenutku Meta nije sigurna treba li ljudima dati mogućnost ponovnog dijeljenja postova kao što to mogu na Twitteru.

Zasad još nije poznato kada bi se nova aplikacija mogla približiti danu izdavanja, no ukoliko se nalazi u vrlo ranoj fazi izrade, teško je očekivati da će biti lansirana još ove godine.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Twitter meta
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->