Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.03.2023. 09:45

Video Super Resolution 

Edge koristi AMD GPU za upscale web videa

Microsoft testira upscaling videa uz pomoć AMD-ovih grafičkih kartica u Edge Canary kanalu za testere.

Edge koristi AMD GPU za upscale web videa

Vlasnici Nvidijinih grafičkih kartica već imaju mogućnost upscalinga video filmova u Chrome i Edge preglednicima, a Microsoft sada tu istu mogućnost pruža i onim korisnicima koji koriste AMD-ove grafičke čipove.

Ekipa iz Redmonda pokrenula je testiranje značajke Video Super Resolution u Edge Canary kanalu koja nadograđuje i uklanja artefakte na web videozapisima ispod 720p koristeći GPU-ove s AMD i NVIDIA grafičkim čipovima. Za to će vam trebati barem GeForce RTX 20 serija ili Radeon RX5700, ali ovo bi moglo pomoći ako gledate prastari YouTube video ili želite uštedjeti propusnost na ograničenom podatkovnom planu.

Dakako da postoje i neki uvjeti. Valja naglasiti da je ovo omogućeno samo korisnicima Windowsa i to samo na prijenosnim računalima koja ne smiju raditi na baterije dok se koristi ova značajka. Video ne smije biti zaštićen DRM-om, a također ćete morati prisiliti Edge da koristi vaš dedicirani GPU ako vaše prijenosno računalo ima hibridnu grafičku postavku. Automatska hibridna video podrška je u razvoju, kaže Microsoft.

Tehnologija se oslanja na „GPU-agnostičke“ algoritme. Microsoft je morao dodati DirectX 12 pipeline Googleovom Chromium engineu (koji inače koristi DirectX 11) kako bi njegov framework strojnog učenja mogao komunicirati s preglednikom. Kompresija pomaže održati računalno opterećenje relativno malim.

Video Super Resolution trenutno je dostupan samo određenom broju korisnika Edge Canarya, ali trebao bi doći do većeg broja korisnika u "nadolazećim tjednima", dodaje Microsoft, koji ujedno planira proširiti popis podržanih GPU-a, stoga nemojte biti obeshrabreni ako vaš hardver trenutno nije kompatibilan.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->