Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Superhidrofobni zidovi uzvraćaju udarac
Članak
Objavljeno: 11.03.2015. 10:27

Ultra-Ever Dry 

VIDEO: Superhidrofobni zidovi uzvraćaju udarac

U hamburškoj četvrti St. Pauli odlučili su se boriti protiv mokrenja po zidovima pomoću nanotehnologije.

VIDEO: Superhidrofobni zidovi uzvraćaju udarac

Hamburška povijesna četvrt "crvenih svjetiljki" St. Pauli, jedna je od najposjećenijih destinacija u drugom po veličini njemačkom gradu. Procjenjuje se da je svake godine posjeti oko 20 milijuna ljudi, koji se dolaze zabavljati u brojnim noćnim klubovima, ili koristiti usluge legalne prostitucije.

Obzirom na velike količine piva koje tamo doslovce teče u potocima, jedan od najvećih problema u St. Pauliju je mokrenje po zidovima, pa je lokalno udruženje obrtnika i ugostitelja Interessengemeischaft St. Pauli, tome odlučilo stati na kraj pomoću nanotehnologije. 

"Najfrekventnije" zidove u četvrti na kojima se olakšavaju posjetitelji, dali su premazati specijalnom bojom sastavljenom od superhidrofobnih nanočestica pod nazivom Ultra-Ever Dry, koju je svojevremeno razvio istraživački odjel poznatog proizvođača automobila Nissana. To rezultira time da pri mokrenju "zid uzvraća udarac", odnosno odbija mlaz nazad u smjeru osobe koja ga upućuje, što bi navodno trebalo odvratiti ljude od takvog ponašanja.

Kako bi se ljudi o ovome informirali, Interessengemeischaft je postavio znakove upozorenja u dijelovima četvrti na kojima su zidovi tretirani posebnim premazom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->