Nalazite se
  • Pop Tech
  • Laserski top zaustavlja automobil na 1,6 km udaljenosti
Članak
Objavljeno: 09.03.2015. 11:00

ATHENA 

Laserski top zaustavlja automobil na 1,6 km udaljenosti

Lockheed Martin predstavio najnoviju evoluciju svojeg laserskog naoružanja ATHENA.

Laserski top zaustavlja automobil na 1,6 km udaljenosti

Tvrtka Lockheed Martin objavila je ovu sliku gore, na kojoj se može vidjeti što se događa kada njihov najnoviji laserski top pogodi mali kamionet s udaljenosti od jedne milje (1,609 km).

Na žalost, ovo nije potkrijepljeno videom, pa ne možemo vidjeti detalje funkcioniranja novog laserskog topa, niti otkriti na koji način pogađa vozilo u kretanju, no kažu da ATHENA (Advanced Test High Energy Asset) može ispucati dosad najveću energiju snage od 30 kilovata, a tijekom terenskog testa precizno je probijen poklopac i onesposobljen motor vozila za samo nekoliko sekundi. Valja naglasiti da se tijekom ovog testa kretala platforma na kojoj je bio laser, dok je kamion bio statičan. 

Ovaj laser koristi sustav optičkih vlakana za koji kažu da će revolucionizirati energetsko nauružanje, a Locheed razvija svaku koponentu, uključujući optiku, kotrolu zrake, sam laser, te vodi brigu oko veličine, težine i energetske učinkovitosti oružja.

ATHENA se temelji na ADAM (Area Defense Anti-Munitions) sustavu koji je razvijen od strane Lockheed Martin u Sunnyvaleu, te se pokazao uspješnim za pogađanje malih letećih i plovećih meta, a jedan je uspješno instaliran i u zrakoplov. U sebi sadrži laser ALADIN koji je proizveo ogranak tvrtke iz Bothellaya.

Obzirom da vozila poput ovog koje je uništeno tijekom testa, često koriste pripadnici ISIS-a i drugih skupina koje djeluju na Bliskom istoku, očito je da Lockheed namjerava novi laserski sustav uvesti u jedinice koje djeluju na tim područjima.     

Izvor: Lockheed Martin

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->